Ilie Pintea, expoziție foto la Sala Radio: ”Ucraina – Chipuri ale războiului”

Primul an de război în Europa, cu impact la nivel mondial, se încheie fără un orizont de pace. Jurnalistul IIie Pintea, corespondentul RRA în Valea Jiului și trimisul special al Radio România ActuaIități în Ucraina, împărtășește românilor, printr-un set de fotografii emoționante, chipuri ale războiului care a șocat întreaga planetă.

După ce a vernisat expoziția de fotografii realizate în Ucraina chiar în această țară, la Cernăuți, Ilie Pintea prezintă expoziția ”Ucraina – Chipuri ale războiului” la București, în cadrul evenimentului organizat de Radio România Actualități la un an de la declanșarea războiului din Ucraina. Vertnisajul expoziției ”Ucraina – Chipuri ale războiului” va avea loc la Sala Radio din București, joi, 23 februarie 2023, ora 14:00.

”Cu o zi înainte de a se împlini un an de la război, vă invit să vedeți câteva dintre fotografiile făcute de mine în Ucraina. Chipurile războiului, așa cum le-am văzut eu, nu înseamnă doar oameni și poveștile lor, ci și secvențe de viață obișnuită sau fotografii-document care vorbesc despre distrugere, moarte, dar și speranță. Vă invit să priviți Ucraina alături de mine, și ca să intrați mai bine în povestea mea o să găsiți pe fiecare fotografie un cod QR care duce spre un reportaj video ce explică mai bine contextul fiecărui cadru. Am zis de multe ori și mai zic și acum: nu-s artist fotograf, ci cel mult un fotojurnalist care încearcă să folosească imaginea pentru a spune mai bine o poveste. Un an de război în 24 de fotografii. E mult, e prea puțin? Am stat în Ucraina mai mult de patru luni în ultimul an, am străbătut peste 15.000 de kilometri în țara asta, am cunoscut zeci de oameni și am încercat să le spun poveștile. O foarte mică parte din aventura aceasta se vede joi, 23 februarie, la Sala Radio. Și pentru că războiul continuă, expoziția de-acum e work in progress”, a declarat fotoreporerul Ilie Pintea.

După aproape două decenii de experiență în calitate de corespondent de război în zone fierbinți, mai ales în Afganistan, IIie Pintea descoperă cu aparatul de fotografiat, în privirea și gesturile simple ale Iocalnicilor, temeiuri pentru prețuirea fiecărei clipe de viață. Ascultătorii Radio România Actualități, și nu numai ei, vor putea participa direct sau vor putea urmări în transmisie video on line pe site-ul www.romania-actualitati.ro această nouă întâlnire cu jurnalistul llie Pintea, pasionat de arta reportajului lucrat atent la fiecare detaliu și îmbogățit deopotrivă cu sunet și imagine.

Evenimentul reprezintă totodată un demers prin care Radio România Actualități aduce un omagiu tuturor victimelor acestui război și se înscrie în seria de manifestări prin care Societatea Română de Radiodifuziune marchează împlinirea unui an de război în Ucraina.