Atragerea fondurilor europene în orașul Petrila, o prioritate absolută a primarului Vasile Jurca

Home Administrație Atragerea fondurilor europene în orașul Petrila, o prioritate absolută a primarului Vasile Jurca
Atragerea fondurilor europene în orașul Petrila, o prioritate absolută a primarului Vasile Jurca

Pe agenda de lucru a autorităților locale din orașul Petrila, identificarea de noi surse de finanțare europeană pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală, constituie o prioritate absolută asumată de echipa condusă de primarul Vasile Jurca. În acest scop, echipa de proiecte a Primăriei orașului Petrila a întocmit o serie de proiecte care au fost înaintate organismelor responsabile cu gestionarea fondurilor europene, pe diverse axe de finanțare disponibile.

”Suntem conștienți de faptul că fondurile europene reprezintă șansa pe care o avem în obținerea resurselor financiare necesare pentru a realiza acele proiecte de dezvoltare pe care cetățenii orașului Petrila le așteaptă și de care comunitatea noastră are nevoie pentru a se dezvolta în continuare. Din fericire, am reușit să obținem resurse financiare considerabile pe programele de finanțare europeană disponibile, atât în anii precedenți, dar și în cadrul noilor programe de finanțare care s-au deschis și pentru care am fost pregătiți să aplicăm cu noi și noi proiecte”, spune primarul Vasile Jurca.

Un astfel de program, care dispune de resurse financiare europene considerabile este Programul Național pentru Redresare și Reziliență, care deja adus municipalității din Petrila zeci de milioane de euro pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare locală, care vizează în principal infrastructura publică, dar și alte domenii de interes.

De curând, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, a fost prezent la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), unde a semnat un număr de opt noi contracte de finanțare pentru orașul Petrila, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste contracte aduc orașului Petrila investiții publice cu o valoare totală de 57.540.000 lei. Potrivit primarului orașului Petrila, cele opt proiecte vizează investiții pe mai multe componente prin PNRR, pentru care administrația de la Petrila a aplicat, investiții care au ca scop un impact semnificativ în ceea ce privește creșterea calității vieții locuitorilor din orașul Petrila.

Astfel, pe Componenta 5 – Valul Renovării, pentru proiectul „Eficientizare energetică clădiri rezidenţiale în oraşul Petrila -‘Etapa XV”, contractul de finanțare obținut are o valoare de 24.796.000 lei. Acesta presupune eficientizarea termică a Blocurilor cu nr. 25, 30, 32, 54, 55, 56 și 57 din str. 8 Martie şi blocul B9 din str. Muncii.

Pe Componenta 10 – Fondul social, în scopul creşterii eficienţei energetice, au fost semnate contractele de finanțare pentru alte șase proiecte:

– „Lucrări de intervenţie la Spitalul de Urgenţă Petroşani – structură Centrul de Sănătate multifuncţional Petrila din oraşul Petrila”, cu o valoare de 6.695.970 lei.

– „Lucrări de intervenţie la Colegiul Tehnic „Contantin Brâncuşi” din oraşul Petrila”, cu o valoare de 8.217.150 lei.

– „Lucrări de intervenție la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuşi” – Structura Şcoala Gimnazială nr. 5 din orașul Petrila”, cu o valoare de 6.654.936 lei.

– „Lucrări de intervenție la ”Școala Gimnazială ”I.D.Sîrbu” din orașul Petrila”, cu o valoare de 5.760.770 lei.

– „Lucrări de intervenţie la clădirea Atelier şcoală oraş Petrila”, cu o valoare de 2.489.890 lei.

– „Lucrări de intervenţie la Şcoala Gimnazială I.D. Sîrbu Petrila – Structură Şcoala Gimnazială nr. 6 din oraşul Petrila”, cu o valoare de 5.861.290 lei.

De asemenea, pe aceeași Componentă 10 – Fondul social, a fost semnat și contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem inteligent de management urban Petrila”, cu o valoare de 2.930.000 lei.

”Urmează atribuirea proiectării și scoaterea la licitație pentru executarea lucrărilor. Menționez că mai avem depuse cereri de finanțare pentru eficientizarea energetică clădirilor, după cum urmează: pentru blocurile 10, 11, 12, 16, 17, 21, 22, 24, 34, 35, 36 și 53 din strada 8 martie, blocul 36D din strada Tudor Vladimirescu, blocurile 2 și 3 din strada Al Sahia, blocul 66 din strada Republicii, blocul 7 din strada 6 August, acestea aflându-se acum în procesul de evaluare”, a declarat Vasile Jurca.

În continuare, echipa condusă de primarul orașului Petrila va lucra la elaborarea altor proiecte, având în vedere perspectivele deschiderii unor noi programe de finanțare din fonduri europene, în mod special pe Fondul pentru Tranziție Justă al Uniunii Europene, pe Programul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Valea Jiului, dar și pe noul Programul Operațional Regional, iar în atenția autorităților publice locale din orașul Petrila sunt și alte programe de finanțare care pot aduce orașului fondurile necesare pentru continuarea programului de dezvoltare locală.