Mai mulți bani pentru regiunea Vest, prin Planul teritorial pentru o tranziție justă

Home Economie Mai mulți bani pentru regiunea Vest, prin Planul teritorial pentru o tranziție justă
Mai mulți bani pentru regiunea Vest, prin Planul teritorial pentru o tranziție justă

Pentru a aborda mai bine disparitățile regionale, Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România. Noua hartă prevede stabilirea unor cuantumuri maxime mai mari ale ajutoarelor în regiunile din țara noastră, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2027.

Creșterile sunt următoarele:

  • de la 40% la 50% din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Centru și Vest.
  • de la 60% la 70% din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Sud-Muntenia;

Harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027 fusese aprobată inițial de către Comisia Europeană în decembrie 2021, iar un an mai târziu a fost aprobat Planul teritorial pentru o tranziție justă al României, care identifică teritoriile eligibile pentru sprijin din Fondul pentru o tranziție justă.

Teritoriile sunt situate în regiuni eligibile pentru ajutoare în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”), care permite acordarea de ajutoare pentru sprijinirea regiunilor celor mai defavorizate.