Monica Lovinescu, o doamnă ilustră a culturii române, omagiată la Biblioteca județeană ”Oviod Densușianu” din Deva

Home Cultură Monica Lovinescu, o doamnă ilustră a culturii române, omagiată la Biblioteca județeană ”Oviod Densușianu” din Deva
Monica Lovinescu, o doamnă ilustră a culturii române, omagiată la Biblioteca județeană ”Oviod Densușianu” din Deva

Ca în fiecare an la începutul lunii martie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, dedică Zilei Internaționale a Femeii o activitate cultural-educativă menită să prezinte viața și creația unei personalități feminine de anvergură din România sau din lume. Anul acesta organziatorii s-au oprit asupra figurii unei ilustre doamne a culturii române, Monica Lovinescu, de la a cărei naștere se vor împlini la 19 noiembrie 100 de ani.

Astfel, în ziua de 2 martie 2023, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, se va face o amplă prezentare a personalității Monicăi Lovinescu, intelectuală cu un profil umanist multilateral care a strălucit în domeniul criticii literare, al memorialisticii, al traducerilor, un nume care a marcat puternic literatura română în a doua jumătate a secolului XX.

Născută acum un secol, la 19 noiembrie 1923, ca fiică a ilustrului critic literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a devenit o intelectuală de mare ținută, cu o cultură vastă, puternic conectată la viața literară din Bucureștiul interbelic, apropiată de scriitorii epocii, de cei care frecventau cenaclul „Sburătorul” al tatălui său. Schimbarea de regim de după 1945 a determinat-o să părăsească România, să se stabilească la Paris, dar rămânând puternic conectată la tot ceea ce se petrecea în România comunistă.

Nu a cedat presiunilor regimului de la București care încercau s-o oblige să revină în țară, nu a cedat nici atunci când mama ei, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu, a fost arestată, maltratată, lipsită de asistență medicală și lăsată să moară în condiții greu de descris. Această suferință a marcat-o pe Monica Lovinescu pentru toată viața. După pierderea mamei, începând cu anul 1962, și-a început emisiunile la postul de radio Europa Liberă, unde vreme de peste 40 de ani a susținut emisiunile, dar nu numai, intitulate „Teze și antiteze la Paris” și „Actualitatea culturală românească”. Pe undele scurte ale acestui post de radio, Monica Lovinescu a devenit o emblemă a libertății de gândire, o conștiință care a refuzat orice compromis și a devenit un model pentru scriitorii români, pentru intelectualii obligați să trăiască într-un regim opresiv.

Mulți își mai amintesc că înainte de 1990, postul de radio Europa Liberă se asculta pe ascuns, cu frica de a nu avea neplăceri din partea Securității. Pe lângă emisiunile de analiză politică, emisiunile literare ale Monicăi Lovinescu deveniseră un adevărat reper pentru scriitorii din România, datorită competenței și rigurozității cu care erau analizate cărțile acestora. Astfel, Monica Lovinescu devenise VOCEA care în fiecare săptămână ne trimitea la noi lecturi, cu adevărat valoroase, ne ghida cu discreție, imperceptibil, dar definitiv, știam ce trebuie să citim, cum trebuie să citim, să decodăm, dacă era cazul, cu ce cheie, în ce grilă. Monica Lovinescu devenise o adevărată instituție a literelor românești. A fost, așa cum a observat criticul Alex. Ștefănescu, „un fel de curte supremă de justiție a literaturii române”.

Biografia, activitatea din România înainte de exil, activitatea ei literară la Paris, emisiunile de la Europa Liberă, revenirea în țară după 1990, cărțile pe care le-a scris și multe alte informații legate de Monica Lovinescu vor fi pe larg prezentate, astfel încât cei tineri, care poate aud acum pentru prima oară numele ei, vor avea prilejul să cunoască o personalitate complexă care ocupă un loc special în cultura română.

La finalul prezentării, publicului îi vor fi adresate întrebări legate de tema expusă, iar cei care oferă răspunsul corect vor fi răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome.