Sistemul de management al deșeurilor se modernizează la Lupeni cu fonduri europene din PNRR

Home Administrație Sistemul de management al deșeurilor se modernizează la Lupeni cu fonduri europene din PNRR
Sistemul de management al deșeurilor se modernizează la Lupeni cu fonduri europene din PNRR

Rând pe rând, proiectele depuse de Primăria municipiului Lupeni în vederea obținerii finanțării din programul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) primesc acceptul la finanțare din cadrul autorității naționale de management a acestui important program european de dezvoltare, urmând să asigure resursele financiare necesare pentru dezvoltarea acestei localități, în conformitate cu planul construit de echipa primarului Lucian Resmeriță.

Acesta informează că, la finalul săptămânii trecute, la București, au fost semnate contractele de finanțare pentru alte două proiecte extrem de importante pentru infrastructura publică din municipiul Lupeni, acestea vizând modernizarea sistemului de colectare și management al deșeurilor, acesta fiind unul dintre cele mai ambițioase proiecte asumate de primarul Lucian Resmeriță în acest mandat. ”Vă aduceți aminte cu ce probleme mari ne confruntam și la Lupeni în ceea ce privește managementul deșeurilor, atunci când am preluat mandatul de primar. Le-am promis cetățenilor că vom face în așa fel încât curățenia pe domeniul public să devină una relevantă pentru statutul nostru de localitate stațiune turistică. Am făcut pași importanți în toți acești ani în această direcție, dar încă nu suntem acolo unde ne dorim cu toții. Din fericire, o axă importantă de finanțare din cadrul PNRR este deschisă tocmai pentru modernizarea sistemelor de management al deșeurilor și mă bucur că, împreună cu echipa de proiecte din Primăria municipiului Lupeni, am putut creiona o serie de proiecte viabile și în acest domeniu, pe care le-am depus pentru obținerea finanțării din PNRR. Mă bucur și mai mult că pot aduce cetățenilor municipiului Lupeni vestea că două proiecte de acest fel au primit acceptul pentru finanțare și, în aceste zile, am și semnat contractele de finanțare, urmând să trecem la implementarea acestora, fapt care va avea ca finalitate modernizarea la standarde europene a sistemului de management al deșeurilor în municipiul Lupeni” a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a informat că a semnat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, două proiecte care aduc peste 7,5 milioane de lei pentru implementarea unor astfel de proiecte, după cum urmează:

– EXTINDEREA ȘI MODERNIZAREA SISTEMULUI DE COLECTARE SEPARATĂ A DEȘEURILOR ÎN MUNICIPIUL LUPENI PRIN ACHIZIȚIA ȘI AMPLASAREA DE CENTRE DE COLECTARE PRIN APORT VOLUNTAR, valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 4.558.787,66 lei;

– EXTINDEREA ȘI MODERNIZAREA SISTEMULUI DE COLECTARE SEPARATĂ A DEȘEURILOR ÎN MUNICIPIUL LUPENI PRIN ACHIZIȚIA ȘI AMPLASAREA DE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE, valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 2.927.102,50 lei.

”În situația existentă în prezent, colectarea deșeurilor se face în mod selectiv în containere supraterane insuficient amenajate și modernizate, care generează disconfort vizual, olfactiv, sunt puncte de atracție pentru rozătoare, animale fără stăpân care răscolesc gunoaiele din containere și le aruncă afară, fapt ce duce la împrăștierea acestora în împrejurul zonei amenajate. Împruenă cu echipa mea de la Primăria Municipiului Lupeni am analizat posibilitatea modernizării sistemului de gestionare a deșeurilor pe raza municipiului. Datorită unor cerințe de colectare tot mai ridicate atât din partea populației, cât și a agenților economici, s-a constatat că este necesară achiziționarea unor structuri noi de colectare selectivă a deșeurilor, care să înlocuiască actualele pubele din punctele de colectare”, explică Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

În opinia primarului municipiului Lupeni, acest lucru se va realiza prin pregătirea unui plan realist și fezabil de măsuri și soluții pentru implementarea colectării deșeurilor în municipiul Lupeni, prin realizarea unor construcții inteligente care conțin un sistem avansat de identificare a celui care aruncă gunoiul, un sistem prin care volumul de umplere a recipientelor este monitorizat, înștiințând astfel operatorul de faptul că acestea sunt pline. ”Ne propunem să realizăm un sistem de colectare bazat pe implementarea așanumitelor insule ecologice inteligente. constiuie o alternativă a sistemului de colectare „din ușă în ușă” iar costurile legate de transport și de personal ale firmei de salubritate se reduc simțitor, folosind sisteme de citire de la distanță și reducând numărul operațiilor de ridicate a deșeurilor doar acolo unde acestea sunt necesare. Un alt element de oportunitate este reprezentat de faptul că parcul de utilaje de colectare al operatorului de colectare va fi dimensionat pentru colectarea pe 5 fracții a deșeurilor municipale și compatibil cu soluția constructivă a containerelor corespunzătoare tipurilor de insule ecologice”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.

Municipiul Lupeni doreşte amplasarea a 50 de insule supraterane încasetate de tip 1, cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi, pentru toate cele 5 fracții de deșeuri reciclabile. Punctele de colectare, unde vor fi amplasate insulele ecologice, vor fi pe: Str.Pompierilor (2  buc), Str.Bucura (2  buc), Str. Gheorghe Șincai (3 buc), Str.Parângului, Str.Bucura (3  buc), Str.Spiru Haret (2  buc), Str.Liliacului (2  buc), Str.Narciselor, Str. Tineretului, Str.Viitorului (2  buc), Str.Vâscozei, Str.Viitorului, Str. Calea Brăii, Aleea Trandafirilor (2  buc), Str. Bărbăteni (5  buc), Str. Zorilor, Str. Policlinicii, Str. Arinilor, Str. B-dul Păcii (3  buc), Str. Tusu, Str. Mihail Sadoveanu, Str. Pompierilor, Str. Ion Luca Caragiale, Str. Înfrățirii (cartier Stefan), Str. Stadionului, Str.Revoluției,  Str.Avram Iancu, Zona Agrement, Str. Tineretului, Str. Mirleasa, Str.Vitos Gavrilă, Str.9 Mai, Str. Zănoaga. ”Practic, am luat în calcul amplasarea în toate cartierele și zonele municipiului Lupeni de astfel de insule ecologice pentru modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor. Fiecare insulă digitalizată va asigura un număr de 200 de cartele de acces, care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor. Avem de pe acum certitudinea că proiectul nostru are finanțare, astfel încât putem asigura în municipiul Lupeni, în cââiva ani, acest sistem modern de management al deșeurilor, care se înscrie în contextul acțiunilor nopastre pentru a face municipiul Lupeni unul mai curat, mai îngrijit, mai frumos”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.

Municipiul Lupeni are deja 10 proiecte aprobate în cadrul PNRR, iar primarul Lucian Resmeriță dă asigurări că vor mai urma și altele, pentru ca Lupeniul să se dezvolte cu fonduri europene.