Hub educațional cu profil tehnic în județul Hunedoara

Home Administrație Hub educațional cu profil tehnic în județul Hunedoara
Hub educațional cu profil tehnic în județul Hunedoara

La nivelul județului Hunedoara s-a constituit un Consorțiu Regional Integrat pentru Învățământul Dual. Intitulat ”TehnoHub Vest”, consorțiul aduce laolaltă, într-un parteneriat educațional, marea majoritate a liceelor tehnologice din județ, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, dar și o seamă de agenți economici cu capitat de stat sau privat, cărora și s-au raliat și AJOFM Hunedoara și Consiliul județean Hunedoara.

Forul legialtiv al administrației județene a adoptat într-o ședință extraordinară care a avut loc în data de 7 martie 2023, proiectul privind încheierea Acordului de parteneriat dintre Județul Hunedoara, prin Consiliul Județean Hunedoara și alți 22 de parteneri participanți la dezvoltarea consorțiului. Împreună, aceștia își propun să înființeze un Consorțiu educațional regional și să dezvolte și să doteze un Campus Profesional Integrat, utilizând în acest scop fondurile disponibile prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul IV Politici pentru noua generație, Componenta C15 Educație.

Lider de parteneriat este Orașul Simeria, pe teritoriul căruia va fi construit și un SMART campus profesional integrat. UAT Simeria, prin Primăria Orașului Simeria, va asigura coordonarea proiectului, precum și pregătirea și depunerea cererii de finanțare, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara și în colaborare cu ceilalți membri ai consorțiului. Alături de UAT Județul Hunedoara și UAT Simeria, din consorțiu fac parte Universitatea din Petroșani și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani, Liceul Tehnologic Lupeni, Liceul Tehnologic ”Ovid Densușianu” din Călan, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, Colegiul Economic ”Hermes” din Petroșani, Liceul Tehnologic ”Crișan” din Crișcior și Liceul Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara, precum și o serie de companii private din județul Hunedoara (printre care SC Reva Simeria, Marmosim SA sau Philips Orăștie), cei doi operatori regionali de apă, SC APA PROD SA Deva și SC Apaserv Valea Jiului SA Petroșani, Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara.

Consiliul județean Hunedoara a aprobat, în ședința din 7 martie 2023 și cofinanțare proiectului ”TehnoHub Vest”, valoarea alocată pentru pentru realizarea Consorțiului fiind de 2,1 milioane de lei.

”Astăzi, am mai făcut încă un pas pentru realizarea „Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământul Dual TehnoHub Vest”, pe care ni-l dorim funcțional în județul nostru. Județul Hunedoara merită să aibă pe teritoriul său un astfel de hub educațional cu profil tehnic. Avem nevoie de forță de muncă tânără, specializată în meseriile viitorului, pentru că industria locală, aflată, într-o continuă dinamică, trebuie să devină și să se mențină competitivă pe piața economică europeană. Tehnologia avansează pe zi ce trece, iar noi trebuie să ținem pasul cu toate aceste transformări, iar educația tehnică trebuie valorificată la potențialul său maxim”, a declarat laurențiu Nistor, președintele CJH.