„Festivalul Basarabiei” la Universitatea din Petroșani

Home Cultură „Festivalul Basarabiei” la Universitatea din Petroșani
„Festivalul Basarabiei” la Universitatea din Petroșani

Împlinirea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, act istoric consfințit la 27 martie 1918 este marcată și în Valea Jiului, la Universitatea din Petroșani, în cadrul unei serii de maniefstări culturale organziate de Liga Stuidenților Basarabeni de la Universitatea din Petroșani.

”Festivalul Basarabiei” a debutat luni, 27 martie 2023 în cadrul unui eveniment care a prilejuit studenților Universității din Petroșani, cadrelor didactice și conducerii instituției academice din  Valea Jiului să descopere cultura, tradițiile și gastronomia specifică barasarabilor. Evenimentul a fost găzduit în holul Facultății de Științe, unde studenții din Republica Moldova care studiază la facultățile din cadrul Universității din Petroșani, îmbrăcați în costume populare specifice zonei, au prezentat un scurt recital artistic, cu cântece și jocuri moldovenești, iar oaspeții au fost invitați la un bufet cu preparate culinare specifice regiunii Basarabiei.

”Acest festival promovează cultural și tradițiile specifice Basarabiei. Este organizat peste tot în țară, acolo unde există comunități studențești așa cum este și a noastră, aici, la Petroșani. Încercăm, în acest fel, să le arătăm colegilor noștri, care sunt valorile culturale și tradițiile specifice Basarabiei și cum arată o zi în stil basarabean. Festivalul oferă o oportunitate de a explora şi a învăța despre cultura şi tradițiile Basarabene şi de a încuraja cooperarea şi schimbul intercultural, spune Cristian Odoleanu, vicepreședintele Asociației Studenților Basarabeni de la Universitatea din Petroșani.

Prezent la eveniment, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dro.ing. Radu Sorin apreciază, în egală măsură, implicarea studenților basarabeni care studiază aici atât în activitățile didactice, cât și în cele extracurriculare. ”Ne bucurăm că întotdeauna studenții basarabeni, care nu sunt puțini la universitatea noastră, caută să promoveze tradițiile și valorile din comunitatea căreia îi aparțin. Aceste eveniment constituie, de altfel, o tradiție pe care Asociația Studenților Basarabeni a deschis-o cu ani în urmă, dar care pe perioada panedemiei a fost suspendată. Mă bucur că acest festival studențesc a fost reluat, mai ales că el se bucură de succes în cadrul activităților din Universitatea din Petroșani. În același timp, vreau să precizez că studenții din Basarabia se numără printre studenții cu care Universitatea din Petroșani se mândrește, pentru că seriozitatea lor și dorința lor de a învăța este una proverbială, iar implicarea lor în tot felul de activități este, așa cum vedem și astăzi, motivantă și elegantă”, a delcarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

”Festivalul Basarabiei” se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni la Universitatea din Petroșani. În cadrul activităților programate în acest an, marți, 28 martie 2023 va avea loc o acțiune de ecologizare în campusul universitar cu partticiparea studenților din Republica Moldova dar și al colegilor din alte zone ale României, iar de la ora 12,00 este programată o mare Horă a Unirii în parcul Central ”Carol Schreter” din Petroșani. Miercuri, 29 martie 2023, la baza sportivă a Universității din Petroșani se vor desfășura două competiții sportive studențești, de fotbal și tenis de câmp, dotat cu ”Cupa Unirii”, iar pentru joi, 30 martie 2023 este progamată o excursie strudențească la Peștera Bolii.

Studenții basarabeni organizează festivalul cultural anume în această perioadă pentru a sărbători unirea din anul 1918 şi pentru a marca astfel locul important al Basarabiei în istoria neamului românesc.