Carmen Pinte și dubla emoție a confirmării pe tărâmul artei lirice și artei plastice

Home Cultură Carmen Pinte și dubla emoție a confirmării pe tărâmul artei lirice și artei plastice
Carmen Pinte și dubla emoție a confirmării pe tărâmul artei lirice și artei plastice

Pentru orice om înzestrat cu talentul creației, întâlnirea cu publicul constituie nu doar cel mai prețios dar, ci este în măsură să genereze și cele mai mari emoții. Pentru că de felul în care oamenii îi înțeleg și-i apreciază creațiile, indiferent de forma de exprimare a acestora, stă însăși confirmarea talentului său creativ.

Sub imperiul unor astfel de emoții a stat și dublul eveniment prilejuit de lansarea unui nou volum de versuri ale poetei Carmen Pinte însoțit de vernisajul de debut în arta plastică al pictoriței Carmen Pinte, eveniment organizat de Casa de editură Exclusiv în parteneriat cu Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, care a avut loc miercuri, 29 martie 2023.

În fața unui public select, iubitor de cultură și pe deplin rezonant la emoțiile artistei, Carmen Pinte și-a dezvăluit deplina sa împlinire găsită sub semnul artelor. Nu încape îndoială că în universul vieții sale, Carmen Pinte a adunat și până acum o seamă de prețioase împliniri: are în jurul ei o familie frumoasă, a acumulat de-a lungul anilor o valoroasă carieră profesională și politică, dar și foarte mulți prieteni. Însă pentru a se simți pe deplin împlinită, Carmen Pinte simțea că mai e nevoie de ceva, de o formă prin care ”universul iubirii” să-i fie unul complet. Așa s-au născut, în tenebrele unor vremuri tulburi prilejuite de pandemia anilor precedenți și în ”misiunea” dificilă, dar necesară, a anilor în care a vegheat la căpătâiul mamei sale, mai întâi emoționantele sale creații poetice iar, mai apoi, tușele de penel care prins forma unor sute de tablouri în care aceasta și-a descris amalgamul de sentimente care i-au marcat viața în toți acești ani.

Cu toate că a editat deja 5 volume de versuri, iar portofoliul creațiilor sale plastice numără câteva sute de picturi, nici una, nici cealaltă dintre formele creative ce poartă amprenta doamnei Carmen Pinte nu au avut parte până acum de o prezentare pe măsură, ci doar de câteva prezențe episodice, în programul unor evenimente culturale colective, în presa culturală sau în mediul on-line. Dar tocmai de aceea, cu atât mai emoționantă și mai frumoasă a fost confirmarea deplină a talentului său, atât în creația lirică la fel ca și în creația plastică, venite odată cu evenimentul din 29 martie 2023, care a avut-o în centrul atenției pe poeta și pictorița Carmen Pinte.

Despre versurile sale au vorbit poeții Dorel Neamțu (care semnează, de altfel și prefața volumului ”Universul iubirii”, apărut în acest an la Casa de editură Exclusiv) și Anca Ciolca, soțul său Cornel și nora Cristina, dar și Dana Damian, Angela Dumitrașcu și Ioan Dorel Șchiopu, iar calitatea creațiilor sale plastice a fost devoalată de reputatul artist plastic prof. Radu Chința, un fin observator al culturii plastice din regiunea Văii Jiului. Acesta a evidențiat faptul că lucrările de pictură semnate de Carmen Pinte trădează sentimentele amestecate pe care aceasta le-a trăit de fiecare dată când s-a aflat în fața șevaletului, arătând că lucrările acesteia sunt cu atât mai valoroase cu cât vin din partea unui artist nativ, fără o pregătire de specialitate în domeniu, și a încurajat-o pe autoare să continue și pe acest drum al artei plastice, în paralel cu cel al artei sale lirice.

Tot despre îngemănarea artei lirice și a celei plastice în creațiile doamnei Carmen Pinte a vorbit și poetul și jurnalistul Dorel Neamțu, spunând despre aceasta că ”este în același timp și poet și artist, este ceva ambidextru, un talent înnăscut și înflorit, care cu o mână scrie și cu cealaltă pictează”…

Dincolo de prezența celor dragi la acest eveniment, dincolo de cuvintele frumoase care s-au rostit de la microfon, un veritabil și la fel de emoționant cadou de suflet, atât pentru Carmen Pinte, cât și pentru toți cei prezenți, a fost oferit cu generozitate, din suflet, de cantautoarea Claudia Șponor, care a înnobilat evenimentul cu un frumos microrecital, aducând și arta muzicală în cadrul acestuia.

Multe alte cuvinte potrivite s-au rostit la acest eveniment care deși s-a dorit a fi o încununare a deplinei împliniri în viața doamnei Carmen Pinte, nu face altceva decât să-i deschidă acesteia calea unui bulevard al creației, atât în domeniul poeziei, cât și al picturii, pe care deja pășește ”en marche” în aplauzele celor care-i admiră talentul și-i apreciază creațiile.

Felicitări, Carmen Pinte!