Orașul Uricani e în Top 5 al localităților care exploatează la potențial maxim dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene

Home Administrație Orașul Uricani e în Top 5 al localităților care exploatează la potențial maxim dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene
Orașul Uricani e în Top 5 al localităților care exploatează la potențial maxim dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene

Odată cu restrângerea și mai apoi închiderea totală a activităților din sectorul minier, orașul Uricani risca să devină unul fără nici o perspectivă de dezvoltare. Salvarea localității de la un iminent faliment și implementarea unor programe de dezvoltare care au adus localitatea în situația de a-și găsi noi surse de dezvoltare economică și socială a venit, așa cum recunoaște chiar primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu din statutul României de țară membră a Uniunii Europene. Acest statut a permis autorităților locale de la Uricani să întocmească și să depună proiecte de zeci de milioane de euro, care odată acceptate la finanțare de către organismele de gestionare a fondurilor europene în țara noastră, au permis Uricaniului să se dezvolte.

”Dacă România nu era membră a Uniunii Europene și nu am fi putut avea acces la resursele financiare nerambursabile puse la dispoziția țărilor membre de către Uniunea Europeană, poate că astăzi nu am mai fi putut vorbi despre existența unei comunități urbane în Uricani, ca să nu mai spun că despre dezvoltare și aspirații de viitor nici nu ar fi putut fi vorba. Cine spune că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană nu a fost un lucru bun, nu cunoaște realitatea. Noi, la Uricani, am trecut prin schimbările profunde generate de închiderea sectorului minier, cu toate consecințele și provocările pe care le-a adus în fața noastră acest lucru, iar faptul că am putut avea acces la finanțări europene, că am avut și avem în cadrul Primăriei orașului Uricani o echipă cu adevărat profesionistă în scrierea de proiecte și atragerea de fonduri europene, a făcut ca orașul Uricani să-și poată continua dezvoltarea astfel încât să putem obține statutul de localitate stațiune turistică, lucru care va da un nou avânt de dezvoltare economică și socială comunității uricănene în anii care vor urma”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Pentru a înțelege mai bine cum au evoluat lucrurile este suficient să amintim, de exemplu, că bugetul public local al orașului Uricani, constituit din impozitele și taxele directe și indirecte colectate de la cetățeni, nu depășește 500.000 de euro anual. Banii abia dacă acoperă cheltuielile de funcționare ale administrației locale și alte obligații care-i revin acesteia în gestionarea sectorului social, educațional sau cultural. În aceste condiții, despre investiții publice aproape că nu poate fi vorba. ”În Bugetul local, ponderea resurselor financiare pe care le putem aloca pentru investiții este de circa 20%. Doar cu acești bani, nu știu dacă am reuși să turnăm asfalt măcar pe un kilometru de drum într-un an. Dar, având la dispoziție oportunitatea de a atrage bani europeni care sunt nerambursabili, am reușit să aducem în orașul Uricani, în ultimii ani, investiții de zeci de milioane de euro. S-au investit și se investesc în continuare bani europeni în modernizarea drumurilor, în modernizarea școlilor, în reabilitarea blocurilor și clădirilor publice, în iluminatul public, în promovarea turismului ș.a.m.d. Am finalizat și avem încă în derulare câteva proiecte europene cu ajutorul cărora dorim să schimbăm radical fața orașului nostru, astfel încât acesta să fie demn de statutul de oraș-stațiune turistică, dar care vor conferi, în aceași timp, mai mult confort pentru cetățenii din orașul Uricani”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

O analiză realizată sub egida Asociației Orașelor din România  relevă faptul că Primăria Orașului Uricani se situează pe un absolut onorant loc 4 la nivel de țară, în rândul celor peste 300 de orașe ale țării, în ceea ce privește fondurile europene atrase pentru dezvoltarea localității. ”Sigur că ne simțim mândri de această performanță, în spatele căreia este însă un volum uriaș de muncă și de un efort conjugat al echipei de proiecte din Primărie, al angajaților de la celelalte compartimente ale administrației publice, al firmelor de consultanță și proiectare ș.a.m.d. Tuturor, le mulțumesc și îmi doresc ca aceste rezultate să fie un motiv în plus pentru a ne mobiliza în continuare, în așa fel încât să fim pregătiți cu noi și noi proiecte pe care să le putem depune la finanțare pe noile axe care apar în cadrul diverselor programe europene”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Ca rod al acestor activități, numai pentru acest an, Uricaniul are parte de cel mai mare buget pentru investiții din istoria localității. Consiliul local a aprobat, la începutul acestui an, suma de , 83.578.000 lei. Sau, în bani vechi, 835 de miliarde de lei. „Este un buget record de care orașul nostru are parte în ceea ce privește investițiile, iar majoritatea banilor provin din fondurile europene pe care le-am atras”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Iar sumele se actualizează în continuare, pe măsură ce noi și noi noi proiecte depuse de Primăria Uricani la diferite organisme de gestionare a fondurilor europene se concretizează prin semnarea de noi contracte de finanțare. Spre exemplu, numai în săptămâna care a încheiat luna martie, au fost semnate la București, contracte noi pe PNRR, care aduc alte zeci de milioane de lei uricănenilor, bani cu care se vor efectua lucrări de modernizare și reabilitare termică a blocurilor 59-61-62 de pe strada Unirii, a blocului 6 din cartierul Sterminos și a blocurilor 3A-64-87 și 82 de pe Aleea Brazilor. Și acestor le vor urma, fără îndoială, încă multe altele, atât în acest an cât și în cei care vor urma, pentru că noi resurse financiare vor fi disponibile în viitoarele programe de finanțare pentru România, inclusiv sau mai ales în cele care au ca destinatar special Valea Jiului și pentru care Primăria Uricani se pregătește deja intens pentru a le putea accesa cu succes.