Valea Jiului, ”know-how” pe procesul de Tranziție Justă pentru țările din Balcanii de Vest

Home Stiri la zi Valea Jiului, ”know-how” pe procesul de Tranziție Justă pentru țările din Balcanii de Vest
Valea Jiului, ”know-how” pe procesul de Tranziție Justă pentru țările din Balcanii de Vest

Dorința unor țări din Balcanii de Vest precum Serbia sau Macedonia de a adera la Uniunea Europeană este însoțită de obligație de a se ralia directivelor respectate de țările componente ale spațiului european, printre care tranziția de la sursele de energie poluante la energia verde constituie un capitol extrem de important.

Acesta este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care o delegație reprezentând mai multe regiuni miniere din Serbia sunt prezenți în aceste zile, în Valea Jiului, într-un schimb de experiență, pentru a vedea și analiza modul în care reușește această regiune minieră din România să parcurgă etapele tranziției juste și pentru a învăța din exemplele de bune practici dar și din greșelile făcute de liderii comunităților din Valea Jiului în derularea acestui obiectiv strategic al Uniunii Europene.

Un prim contact cu autoritățile publice locale, cu spcialiști în accesarea de fonduri europene și derularea programelor pe Tranziție Justă, dar și cu reprezentanți ai societății civile din Valea Jiului a avut loc miercuri, 19 aprilie 2023, la Primăria municipiului Vulcan. Aici a avut loc prima etapă din cadrul proiectului intitulat „Program de schimb între regiunile carbonifere în tranziție”, proiect facilitat și susținut de Comisia Europeană. „Am ajuns în această regiune cunoscută în Europa ca fiind un important bazin al industriei carbonifere și credem că este o oportunitate pentru toți să schimbăm idei, să vedem ce avem în comun și care sunt posibilitățile de colaborare pe viitor. Am văzut, spre exemplu că aici sunt munți deosebit de frumoși care ne înconjoară și  ne propunem să vizităm cât mai multe obiective, să vorbim cu cât mai mulți oameni, pentru a înțelege și învăța ce avem de făcut”, a declarat unul din membri delegației sârbe.

În calitate de gazdă, primarul municipiului Vulcan apreciază că pentru delegația din Serbia, această vizită, dar mai ales schimburile de informații și de idei, pot constitui un important ”know-how” în elaborarea propriilor programe de tranziție justă în domeniul energetic. ”Noi ne bucurăm că suntem gazde și că putem fi, într-un fel, un model pentru alții. Din câte am înțeles de la organziatorii acestui eveniment, cele două regiuni din Serbia reprezentate în acest proiect, trec acum prin aceleași probleme ca și noi, în Valea Jiului. Sigur, ei sunt abia la început, în timp ce noi am acumulat deja o oarecare experiență în ceea ce privește tranziția de la activitățile miniere către alte tipuri de activități economice. Evident, le vom prezenta municipiul Vulcan, regiunea Văii Jiului, le vom explica ce a fost mineritul și unde am ajuns astăzi, dar și ceea ce am reușit și ceea ce ne propunem să facem în continuare ca să trecem de la cărbune, la turism, dar și către alte alternative economice. Sperăm, în același timp, să facem un schimb de experiență care să ne ajute reciproc”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Directorul executiv al ADI ITI Valea Jiului, Alexandru Kelemen, cel care însoțește delegația din Serbia în itinerariul acestora prin Valea Jiului speră că această vizită de documentare le va fi utilă comunităților din țara vecină în elaborarea propriilor programe de Tranziție Justă, dar în același timp poate fi și un punct de plecare către viitoare colaborări instituționale între regiunile miniere din România și Serbia. ”Delegația sârbă care a venit în Valea Jiului pentru 4 zile este aici pentru a observa ce am făcut noi în procesul de tranziție, din anii 90 până acum. Vor să învețe din cele bune, dar și din cele mai puțin bune, pentru că așa cum știm, tranziția nu a fost ușoară în Valea Jiului și a avut implicații în zona socio-economică ale căror efecte se resimt încă și în prezent și cărora și noi le căutăm încă o rezolvare. Pe de altă parte, cred că e important că am ajuns și la statutul de a fi nu doar o regiune aflată în căutarea de sprijin din partea Uniunii Europene, ci și o regiune care poate oferi sprijin altor state care-și propun să facă parte din spațiul european și care-și asumă regulile UE”, explică Alexandru Kelemen.

Delegația din Serbia, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai autorităților locale, din sindicate și ONG-uri vor avea, până duminică, o serie de discuții cu stakeholderii locali din diferite domenii, de la lideri ai administrațiilor locale, specialiști în elaborarea de proiecte europene, companii private relevante în derularea procesului de tranziție justă, reprezentanți ai mediului academic de la Universitatea din Petroșani, reprezentanți ai ONG-urilor locale. De asemenea, vor fi efectuate o serie de vizite la fostele exploatări miniere și va fi analizat proiectul Exploatarea Culturală Petrila.