Cărturarul desăvârșit Ovid Densusianu omagiat la Deva într-o acțiune a bibliotecii care-i poartă și-i onorează numele

Home Cultură Cărturarul desăvârșit Ovid Densusianu omagiat la Deva într-o acțiune a bibliotecii care-i poartă și-i onorează numele
Cărturarul desăvârșit Ovid Densusianu omagiat la Deva într-o acțiune a bibliotecii care-i poartă și-i onorează numele

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea cărturarului român Ovid Densușianu (1883-1938) și tot anul acesta consemnează împlinirea a 85 de ani de la moartea savantul român al cărui nume îl poartă și în onorează Biblioteca județeană Hunedoara-Deva.

Lingvist, critic și istoric literar, folclorist, poet și gazetar, om de cultură complet, viața și creația acestui important om de litere au fost evocate în cadrul unei manifestări cultural-educative intitulate „Profil de cărturar: Ovid Densusianu”, într-un eveniment care a avut loc în ziua de 26 aprilie 2023, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Managerul Bibliotecii județene din Deva, Ioan Sebastian Bara a amintit, cu acest prilej, că deși nu este născut în județul Hunedoara, Ovid Densusianu a fost legat indestructibil de oamenii, de limba, de tradițiile acestor locuri. Acesta a prezentat, de altfel, câteva repere semnificative din viața și opera cărturarului desăvârșit care a fost Ovid Densușianu. ”Este descendentul ilustrului neam al Densusienilor, familie care a dat culturii române personalități precum Beniamin, Aron și Nicolae Densusianu, mari cărturari cu rădăcini în Țara Hațegului, mari patrioți care și-au dedicat viața cercetării istoriei românilor și studierii originii limbii române. Această temerară întreprindere a continuat-o cu strălucire Ovid Densusianu, prin pasiunea cu care s-a aplecat o viață întreagă asupra unor cercetări de lingvistică, dialectologie, istoria limbii române și locul acesteia în marea familie a limbilor romanice. O simplă trecere în revistă a operei lui Ovid Densusianu impresionează atât prin marea ei bogăție, cât și prin diversitatea temelor ce pun în lumină confluențe lingvistice pe care eruditul autor le-a studiat în limbile romanice și în dialectele acestora. Firul roșu care traversează tot ceea ce acest cărturar a scris și conferențiat vreme de 45 de ani, până în ultima zi a vieții, este dragostea profundă pentru limba română și tenacitatea cu care s-a străduit, și a reușit, să așeze limba noastră acolo unde îi este locul, deloc mai prejos față de celelalte limbi europene. Dacă la toate acestea adăugăm și activitatea literară, cea de poet simbolist, traducător și creator de gazetă a lui Ovid Densusianu, obținem portretul unui veritabil umanist”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Acesta a amintit faptul că Ovid Densusianu este un model de adevărat cărturar, iar faptul că pe frontispiciul bibliotecii județene din Deva se află  înscris numele său este un motiv de bucurie și de mândrie.

Toate aceste informații au fost detaliate în baza unei documentări riguroase și prezentate într-o manieră agreabilă, în fața unui public interesat, format în principal din liceeni, de la toate instituțiile de învățământ preuniversitar din municipiul Deva, a putut să asiste la o amplă trecere în revistă a vieții și operei lui Ovid Densusianu.

Această prezentare a fost un prilej de a cunoaște o mare personalitate a culturii române, un om pentru care limba română, poporul român și România au avut valoarea unor icoane.

La final, au fost adresate întrebări din subiectul prezentat, cei care au răspuns corect au primit premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”.

De asemenea, cu acest prilej a fost prezentat și un stand de carte cu lucrări semnate de Ovid Densușianu, dar și cu volume în care viața și opera acestuia au constituit subiect de studiu pentru alți reprezentanți ai literaturii hunedorene.