”Ancestral” – o invitație la reîntâlnirea cu arta maestrului Petru Ilie Birău

Home Cultură ”Ancestral” – o invitație la reîntâlnirea cu arta maestrului Petru Ilie Birău
”Ancestral” – o invitație la reîntâlnirea cu arta maestrului Petru Ilie Birău

S-au scurs 57 de ani de când a venit pe lume artistul Petru Ilie Birău, cel prematur strămutat în ceruri cu aproape doi ani în urmă, iar în amintirea acestuia familia, prietenii și întreaga comunitate culturală a Petrilei și a Văii Jiului au decis să marcheze ziua de naștere a lui Petrică Birău (12 mai 1966) într-un mod în care artistului i-a plăcut să-și trăiască întreaga sa viață.

Este motivul pentru care iubitorii de artă, dar și toți cei care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au admirat pe artistul plastic Petru Ilie Birău sunt invitați pe data de 12 mai 2023, la Casa de cultură ”Ladislau Schmidt” din orașul Petrila pentru a-l omagia, în cadrul unei expoziții postume a acestuia. Intitulată ”Ancestral”, expoziția aduce în atenție picturi și fotografii realizate de Petru Ilie Birău, având ca temă tradițiile, obiceiurilor, portul și arta meșteșugărească specifice momârlanilor petrileni, din rândul cărora a făcut parte și artistul.

Vor fi expuse lucrări care scot în evidență elementele principale ale patrimoniului local. De asemenea, sunt prezentate publicului fotografii ce prezintă lumea prin obiectivul artistului.

Dincolo însă de toate acestea, vernisajul expozițional organizat de familia artistului, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al orașului Petrila, este un bun pretext pentru reunirea grupului de prieteni extins al celui care a fost un veritabil ”Cetățean de onoare al orașului Petrila”, un reprezentant de seamă al momârlănimii și un artist desăvârșit, prin talent și educație.

Născut la 12 mai 1966 la Cimpa, localitate situată pe raza orașului Petrila, Petru Ilie Birău a absolvit Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. A încheiat cu succes și un master în pictură la Universitatea de Vest din Timișoara, unde și-a obținut, mai apoi și titlul de doctor în Arte Vizuale, în anul 2015. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu, Petru Ilie Birău a fost unul dintre cei mai talentați, prolifici și apreciați artiști ai Văii Jiului. De-a lungul scurtei sale cariere artistice, a adunat în portofoliu zeci de participări la expoziții personale și colective, în toată Valea Jiului, dar și în alte centre culturale ale României și în străinătate. A trecut la cele veșnice în 4 noiembrie 2021, lăsând însă în urmă o zestre artistică monumentală. Pe care, spre cinstea lor, familia a decis să o prezinte publicului, an de an, la data de 12 mai, în amintirea celui care a fost, dincolo de calitățile sale creative, un minunat soț și tată.

Vernisajul expoziției ”Ancestral” – In Memoriam Petru Ilie Birău va avea loc pe data de 12 mai 2023, la Casa de cultură ”Ladislau Schimdt” din orașul Petrila, de la ora 13,30 unde sunteți cu toții bineveniți și unde vă veți putea bucura de inegalabila artă a maestrului Petru Ilie Birău.