Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, printre speakerii de la „Tech Talks by UPT 2023”

Home Educație Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, printre speakerii de la „Tech Talks by UPT 2023”
Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, printre speakerii de la „Tech Talks by UPT 2023”

Cu siguranță, Inteligența Artificială (IA) este una dintre cele mai discutate și fascinante tehnologii din zilele noastre. Această tehnologie emergentă a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea noastră și a devenit un aspect important al vieții noastre de zi cu zi. În cadrul „Tech Talks by UPT 2023”, cea mai importantă conferință de tehnologie din regiune, antreprenori, investitori, specialiști și experți internaționali în tehnologie, dar și personalități remarcabile din viața publică, speakeri de marcă, printre care și Jimmy Wales, fondator al Wikipedia, vor explora impactul IA și a noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene.

Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival și va avea loc vineri, 19 mai, începând cu ora 8:30, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara – CRAFT, iar moderator va fi cunoscutul realizator TV Cătălin Ștefănescu. Conferința va fi în limbile engleză și română, cu traducere simultană.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, spune că „organizarea unor astfel de conferințe de popularizare a științei reprezintă o tradiție a Universității Politehnica Timișoara, introdusă încă de primul rector al acesteia, Traian Lalescu. Noi continuăm această tradiție, arătăm că suntem în pas cu vremurile actuale și că Timișoara își merită renumele de oraș al tehnicii, al inovației, la care Politehnica și-a adus cu prisosință aportul. Iar faptul că printre speakerii de nivel mondial ai conferinței sunt doi dintre absolvenții noștri nu poate decât să ne onoreze”.

Jimmy Wales este cunoscut la nivel mondial pentru dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia, care a revoluționat modul în care oamenii accesează și împărtășesc informații. De asemenea, Jimmy este fondatorul Wikimedia Foundation, organizația nonprofit care susține Wikipedia și alte proiecte educaționale de pe internet. În cadrul conferinței, Jimmy Wales va vorbi despre Inteligența Artificială,  Wikipedia, Generative AI și viitorul antreprenoriatului.

Jay Tuck, un alt speaker al conferinței, este un jurnalist și autor american care a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv Războiul Rece, Războiul din Golf și războiul din Afganistan. De asemenea, este un expert în tehnologie militară și a scris mai multe cărți pe această temă. Este cunoscut pentru rapoartele sale critice cu privire la politica militară a SUA și a primit numeroase premii pentru munca sa. Jay Tuck a scris despre inteligența artificială și impactul acesteia asupra societății în cartea sa „Evoluție fără noi”. Prezentarea sa se va referi la Inteligența Artificială, geopolitică și fake-news.

Alți speakeri importanți vor urca pe scena Tech Talks by UPT 2023:

  • Dragoș Mărgineanțu, absolvent UPT, AI Chief Technologist la Boeing Research and Technology, care în prezent activează în perfecționarea sistemelor care folosesc tehnologii AI, va prezenta utilizarea Inteligenței Artificiale în aviație și industria aerospațială.
  • Clara Neppel, absolventă UPT, expert în guvernanță AI, este Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociație profesională dedicată inovării și excelenței în tehnologii avansate, va vorbi despre guvernanța AI și Uniunea Europeană.
  • Marius Stan, cercetător științific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory și profesor asociat la Universitatea Chicago și Universitatea Northwestern, care folosește AI și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie (materiale nucleare și baterii), electronică (memoria calculatoarelor) și securitate națională, va vorbi despre impactul AI în domeniile științei și tehnologiei.
  • Pasi Toivanen, Senior Vice-President și head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia și Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere și al ecosistemelor aferente, va prezenta noile tehnologii 6G.
  • Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educației, va vorbi despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăți experiențele educaționale, inclusiv folosirea realității augmentate și a asistenților virtuali pentru învățarea personalizată.
  • Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platforma care redefinește conceptul de „personal health and well-being”, va vorbi despre ce înseamnă sa devenim cea mai bună versiune a noastră si cum sănătatea e definită în primul rând de molecula numita „stil de viata”.
  • Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuție, monetizare și guvernanță AI, va discuta despre potențialul AI de a spori potențialul uman.

Detalii și bilete pe www.techtslks.upt.ro. Înscrierile se fac până în 15 mai 2023.