La Hunedoara se înființează ”Muzeul Fierului”

Home Stiri la zi La Hunedoara se înființează ”Muzeul Fierului”
La Hunedoara se înființează ”Muzeul Fierului”

Localitate cu tradiții în domeniul siderurgic, municipiul Hunedoara va avea în curând un nou muzeu care să pună în valoare această activitate care a marcat evoluția economică a localității în perioada revoluției industriale din secolul XX.

Astfel, în scurt timp, Hunedoara va avea o nouă atracţie: un Muzeu al Fierului, care va spori oferta turistică a oraşului. Deja au început lucrările pentru realizarea „Muzeului Fierului”, un proiect în valoare de aproximativ 1,76 milioane de euro, realizat cu o finanţare obţinută de Primăria municipiului Hunedoara prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Muzeul Fierului va avea amenajate spaţii expoziţionale la standarde actuale dar şi o curte adaptată unui asemenea obiectiv, care va include şi un furnal în miniatură. Clădirea principală va fi reabilitată în întregime, de la subsol până la acoperiş. Aceasta datează din 1931 şi a fost ridicată ca sediu al vechii bănci „Agricola”. După naţionalizarea comunistă, ea a găzduit, mai întâi, birourile fostei Întreprinderi de Gospodărire Orăşenească (IGO), perioadă în care au fost ridicate, în curte, şi câteva anexe. După ce vechiul IGO s-a mutat în clădirea aflată lângă Gara Hunedoarei, ansamblul de clădiri a mai fost folosit pentru a adăpostie o casierie, un atelier de strungărie şi un atelier de reparaţii.

Localizarea noului muzeu este una foarte bună, pentru că se află pe viitorul traseu semi-pietonal dintre Oraşul Vechi şi Castelul Corvinilor.