”Spring Day” sau Europa văzută și prezentată de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 din Vulcan

Home Educație ”Spring Day” sau Europa văzută și prezentată de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 din Vulcan
”Spring Day” sau Europa văzută și prezentată de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 din Vulcan

Ziua Europei, marcată la data de 9 mai, se bucură de o atenție aparte în rândul tinerilor români, lucru reliefat cu talent, inspirație și inteligență mai peste tot și în cadrul unităților de învățământ din Valea Jiului. Acest lucru a fost relevat încă o dată și în activitatea educațională derulată la Școala gimnazială nr. 5 din municipiul Vulcan, sub genericul ”Spring Day” – ”Ziua Primăverii”.

Așa s-a întâmplat și în acest an, la această școală ce face parte din structura Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu”, unde tradiția acestui proiect derulat la inițiativa și sub coordonarea profesorului Dana Tacea, proiect cunoscut sub numele de ”Spring Day” datează încă din anul 2008. La invitația acesteia, tot de atunci Grupul de presă Exclusiv este partener media al acestui proiect educațional, alături de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, fapt care ne permite, de fiecare dată, să-l observăm și să-l analizăm în amănunt. În acest an, printre cei care au avut misiunea de evalua modul în care s-au pregătit elevii pentru acest concurs, s-au numărat și primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, împreună cu consilierii locali  Pompiliu Barbu  și Daniel Lehăceanu, dar și prof. Dumitru Sandu – directorul LTMV Vulcan, prof. Bogdan Bădău, prof. Monica Zaharia și prof. Cristina Soceanu – directori adjuncți ai LTMV Vulcan, precum și prof. Dana Tacea – coordonatorul proiectului. Acestia au avut ocazia de a face un veritabil ”turneu” european, într-un concurs de cultură generală în care elevii acestei școli au excelat și au impresionat încă o dată.

”M-am bucurat să fiu alături de elevii de la Școala gimnazială nr. 5 astăzi, de Ziua Europei, cu atât mai mult cu cât din ceea ce am văzut în fiecare clasă și la toți participanții la acest proiect a fost că sunt foarte bine ancorați în ceea ce privește semnificația Zilei Europei, specificul fiecăruia din statele din componența Uniunii Europene, istoria, tradițiile și cultura acestora. Într-adevăr acești tineri se dovedesc a fi cu adevărat cetățeni ai Europei, iar noi nu putem decât să ne mândrim că ei fac parte din comunitatea locală a municipiului Vulcan. Îi felicit deopotrivă de copii, pe părinți și cadrele didactice participante la acest frumos proiect”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Programul fiecăreia dintre clasele participate, atât din învățământul primar (clasele I-IV) cât și din învățământul gimnazial (clasele V-VIII) s-au pregătit minuțios pentru acest eveniment, așa încât pe lângă informațiile de cultură generală referitoare la țările europene pe care le-au reprezentat, aceștia au demonstrat reale calități în prezentarea unor elemente specifice istoriei, culturii, tradițiilor și artei, condimentate cu mostre din cele mai delicioase meniuri gastronomice ale acestora. La evenimentul din acest an, au participat toate clasele primare și gimnaziale din cadrul Școlii nr. 5 Vulcan, respectiv:

Clasele primare:

  • Clasa pregătitoare A – Ungaria  – coordonator prof. înv. primar, Mihaela Cuzman;
  • Clasa pregătitoare B – Italia  – coordonator prof. înv. primar, Cosmina Tudoran;
  • Clasa I B – Austria – coordonator prof. înv. primar, Livia Costinaș;
  • Clasa a II-a A – Spania  – coordonator  prof. înv. primar, Meda Imling Sucilă;
  • Clasa a III-a A – Turcia – coordonator prof. înv. primar, Simona Ceuță;
  • Clasa a III-a B – Grecia – coordonator  prof. înv. primar, Ana Cseh;
  • Clasa a IV-a A – Franța – coordonator  prof. înv. primar, Alina Băncilă;
  • Clasa a IV-a B – Irlanda – coordonator  prof. înv. primar, Cristina Bărbiță. 

Clasele gimnaziale:

  • Clasa a V-a A- Grecia – coordonator prof. Alina Muraru;
  • Clasa a V-a B – România – coordonator  prof. Gheorghe Achim;
  • Clasa a VI-a A – Ungaria – coordonator  prof. Rozalia Falcaș;
  • Clasa a VI-a B – Germania – coordonator prof. Carmen Costina;
  • Clasa a VII-a A – Marea Britanie – coordonator  prof. Adela Negru;
  • Clasa a VII-a B – Italia – coordonator prof. Dumitrița Postolache;
  • Clasa a VII-a C – Spania – coordonator  prof. Elvis Stan;
  • Clasa a VIII-a A – Franța – coordonator prof. Roxana Nica;
  • Clasa a VIII-a B – Turcia – coordonator prof. Maria Perț.

”A fost o zi minunată petrecută de elevii noștri. De la mic la mare, am sărbătorit împreună Ziua Europei, în cadrul acestui proiect și ne-am bucurat să vedem cât de bine cunosc elevii școlii noastre aspectele care definesc țările europene pe care ni le-au prezentat, uneori în detalii absolut impresionante. Am avut și oaspeți de onoare care s-au bucurat alături de noi, de toată străduința și munca elevilor, oaspeți cărora le mulțumim pentru că au găsit răgazul de a fi alături de noi și de această dată. Felicitări, dragi copii! Felicitări dragi colegi! Și felicitări inclusiv părinților, care s-au implicat trupo și suflet alături de copii și dascăli în succesul acestui proiect atât de apreciat de noi toți, prin care am dorit să punctăm această sărbătoare a Zilei Europei”, a declarat prof. Dana Tacea, inițiatorul și coordonatorul proiectului ”Spring Day” de la Școala gimnazială nr. 5 Vulcan.

Proiectul se bucură de un interes constant în această școală iar elevii au aflat de-a lungul anilor, în etapele de pregătire a acestui proiect extracurricular, o serie de informații legate de tradiţiile şi obiceiurile țărilor de pe continentul european. Un aspect demn de remarcat este și acela că, în fiecare an, copiii și părinții colaborează, se sprijină, aduc idei personale în organizarea și desfășurarea activităților, își împart sarcinile într-un adevărat spirit de fairplay, sub atenta îndrumare a doamnelor învățătoare, a doamnelor și domnilor diriginți. De aceea, această competiție nu are un câștigător anume. Pentru că marele câștig este al fiecărui participant care învață astfel, într-un mod aparte, aproape totul despre țările europene. Și prin asta, cu toții sunt câștigători.

Felicitări, pentru încă o ediție de succes a festivalului ”Spring Day” de la Școala gimnazială nr.5 Vulcan!