Eroii, seniorii și istoria Lupeniului, omagiați la unison la sărbătoarea Înălțării Domnului

Home Stiri la zi Eroii, seniorii și istoria Lupeniului, omagiați la unison la sărbătoarea Înălțării Domnului
Eroii, seniorii și istoria Lupeniului, omagiați la unison la sărbătoarea Înălțării Domnului

Sărbătoare creștină de mare însemnătate în lumea ortodoxiei, Înălțarea Domnului a devenit, de mai bine de un secol, o sărbătoare sinonimă cu omagierea Eroilor Națiunii Române, a celor care îndeosebi în marile conflagrații mondiale ale secolului XX dar nu numai, au adus jertfă de sânge pentru libertatea și independența românilor.

Evenimentul va fi marcat și în acest an,  de autoritățile locale din municipiul Lupeni, după datină, prin organizarea unui ceremonial religios ”Te Deum” la Cimitirul Eroilor din Lupeni, în data de 25 mai 2023, începând cu ora 12,00. Tot aici vor fi depuse coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor și va fi prezentat un scurt program artistic. ”Pentru că Ziua Eroilor Neamului are loc într-o perioadă cuprinsă între Ziua Veteranilor de Război, Ziua Independenței și Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, obișnuim ca, la Lupeni, cu acest prilej, să-i omagiem pe veteranii noștri de război, văduvele de război și văduvele urmașilor veteranilor de război, în semn de recunoștință pentru felul în care dau valoare celor mai profunde sentimente de patriotism și eroism. Suntem onorați că, la aproape 100 de ani, îl mai avem la Lupeni alături de noi pe veteranul Tudor Gheorghe, ultimul veteran de război din Valea Jiului. Acestuia, dar și văduvelor de război și văduvelor foștilor noștri veterani de război le vor acorda și anul acesta Diplome de recunoștință din partea Primăriei și Consiliului local Lupeni, cu ocazia Zilei Eroilor. Invit toți cetățenii municipiului Lupeni să participe la acest eveniment, astfel încât să-i cinstim împreună pe aceia care, prin lupta și eroismul lor au făcut posibil ca noi să trăim astăzi într-o țară liberă și independentă, în pace și bună înțelegere”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Și pentru că istoria Românilor, la fel ca și filele de istorie din existența municipiului Lupeni sunt considerate a fi deosebit de importante de către actuala echipă a Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, în aceeași zi de 25 mai 2023, de la ora 10,00 va avea loc, în foaierul Palatului Cultural ”Minerul” vernisajul unei inedite expoziții de fotografii istorice și contemporane, care ilustrează aspecte din istoria și evoluția Lupeniului îl ultimele mai bine de două secole. ”Imaginile au fost recuperate din arhive, cu sprijinul unor oameni pasionați de istoria orașului nostru, de la profesorul Iosif Bodo sau domnul Aurel Uilăcan și până la Emil Părău, Aurelia Bucur sau David Benedekfi, cărora le mulțumesc. Cu sprijinul pasionatului fotograf Sergiu Vințan am reușit să restaurăm aceste fotografii de epocă și să le aducem la dimensiunea propice unei expoziții, pe care o prezentăm acum, în premieră, publicului. Imaginile de epocă sunt completate de o serie de frumoase imagini ilustrând Lupeniul timpului prezent, imagini pe care le datorăm tot tânărului artist fotograf Sergiu Vințan, căruia îi mulțumesc. Tablourile care fac obiectul acestei expoziții vor putea fi, ulterior, văzute, în expoziția permanentă pe care o vom institui în sediul Primăriei municipiului Lupeni”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

Și tot cu acest prilej, la Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, Primăria și Consiliul local vor premia, cu prilejul Zilei Familiei, acele familii care, în acest an, au împlinit 50 sau chiar 60 de ani de căsnicie.