”Hergheliile oarbe ale beznei veșnice”, o conferință inedită la Muzeul Mineritului din Petroșani

Home Cultură ”Hergheliile oarbe ale beznei veșnice”, o conferință inedită la Muzeul Mineritului din Petroșani
”Hergheliile oarbe ale beznei veșnice”, o conferință inedită la Muzeul Mineritului din Petroșani

Muzeul Mineritului din Petroșani găzduiește vineri, 16 iunie 2023, de ora 10,00 o inedită conferință cu titlul ”Hergheliile oarbe ale beznei veșnice”, în care vor fi evidențiate aspecte din viața minieră a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în care un rol important în activitățile de exploatare a cărbunelui de la minele din Valea Jiului îl aveau caii.

Conferința va fi susținută de scriitorul Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului din Petroșani și face parte din seria de activități culturale deschisă de acesta în apreciatul așezământ cultural-istoric al Văii Jiului, sub genericul ”Conferințele de Muzeu”.

”Nu știm numele primului cal care a fost coborât sub pământ. Nu știm nici cum s-a adaptat el, cum a reacționat când, prin bezna galeriilor, a fost înhămat la vagoneți cu cărbune sau steril. Nu cunoaștem nici cine a fost primul cal care a orbit, cum nu știm nici numele primului cal doborât de explozie sau prins într-o surpare. Cu atât mai puțin, nu avem știință dacă și cum se împerecheau caii în întuneric. Căci, nu-i așa, și caii se iubesc?! Despre caii de mină s-a scris prea puțin, din păcate. Am încercat să adun, din ziare îngălbenite de vreme și din documente pline de praful uitării, cât mai multe informații despre cai, acei „truditori” patrupezi necuvântători ai minelor. Așa s-a născut povestea „Hergheliile oarbe ale beznei veșnice”. Care, fără exagerare, s-ar putea numi și „Eroii orbi ai subteranelor”. Sper ca această construcție epică puzzle să dea seama imaginii ostenelii cailor societăților miniere”, spune scriitorul Marian Boboc.

Participarea publiocului interesat este binevenită la această conferință, intrarea fiind liberă.