Expoziție retrospectivă aniversară a pictorului Dan Cîrjoi la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Home Cultură Expoziție retrospectivă aniversară a pictorului Dan Cîrjoi la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva
Expoziție retrospectivă aniversară a pictorului Dan Cîrjoi la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Galeria Națională de Artă ”Forma” din municipiul Deva vernisează luni, 19 iunie 2023, începând cu ora 17,00 expoziția personală de pictură ”60+1”, o retrospectivă a remarcabilului artist hunedorean Dan Cîrjoi.

Expoziția prezintă lucrări de pictură realizate de Dan Cîrjoi în ultimul deceniu.

Prima perioadă este reprezentată de ciclul de lucrări având ca titlu sugestiv ”Rădăcini”.

A doua perioadă este mai elaborată, având ca modalități de exprimare antagonice, gestualismul abstract cu reprezentarea figurativă.

Autorul încercă să creeze o cortină densă de tușe în spatele căreia se profilează forma elaborată recognoscibilă, nu de puține ori incitantă și misterioasă. Culoarea este primordială, în pictură folosind toate contrastele cromatice, cu precădere cel complementar.

Viziunea artistului are un concept micro și macro molecular, o concepție spectaculoasă a lumii care ne înconjoară. Realizează o simbioză între zone aglomerate și liniște, încercând un echilibru. Este un dialog cromatic și compozițional: casa, arborele, dealul, ulița, văzduhul, constituind ascendențe ale vieții.

Pictura este asemănătoare cu genul muzical Jazz.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 – 30 iunie 2023, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

„60+1” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.