Comunicat de presă / „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor”, un proiect necesar dinspre trecut spre viitor

Home Anunțuri Comunicat de presă / „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor”, un proiect necesar dinspre trecut spre viitor
Comunicat de presă / „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor”, un proiect necesar dinspre trecut spre viitor

Asociația Ținutul Momârlanilor, în calitate de beneficiar, anunță lansarea la Uricani, în județul Hunedoara, a  proiectului „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor,  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență , INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, cod proiect 19, PNRR/2022/C11/MC-AFCN și cofinanțat de Primăria Orașului Uricani. Responsabil pentru  implementarea proiectului este  Administrația Fondului Cultural Național.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, deschise tinerilor care locuiesc și formează această comunitate, astfel încât aceștia să fie, nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abiltățile culturale și artistice, pe care să le folosească mai apoi pe termen lung.

Prima activitate, se va desfășura  la Casa Amicii din Uricani,  unde se va filma  un reportaj video de promovare.

„Ne-am propus, ca prin acest proiect, să realizăm și un transfer cultural și de tradiții între generații. Vom reînvia frumoasele șezători românești, în cadrul cărora se vor întâlni 3 generații, și unde tinerii vor deprinde tehnica împletiturii din lână a mânerului traistei momârlănești, cât și a realizării unei rețete de pâine specifice locului, covrigul sau colacul momârlănesc, care din păcate este păstrată de foarte puțini localnici . Ingredientul specific locului, din rețetă, este brânza de oaie „, a declarat Claudia Irina Șandru, coordonator al proiectului și președintă a Asociației Ținutul Momârlanilor

Începând cu luna august, activitățile cultural-artistice vor implica un număr de 80 de tineri, cu vârstele cuprinse între 10-18 ani din Uricani, Câmpu lui Neag și Valea de Brazi care, timp de 6 luni, vor participa la 48 de ateliere de creație despre patrimoniul local, construite cu ajutorul tehnicilor artistice din domeniile artei povestirii, fotografiei, artelor grafice, artei scrierii (jurnalism și publicitate), artelor digitale și artelor vizuale. Atelierele vor fi susținute de Adriana Ene, prin Asociația Culturală Gradusart, specializată în educație și cultură prin storytelling, mijloace artistice convenționale și neconvenționale, și vor fi organizate la Casa de Cultură din Uricani.

,,Sunt onorată și nerăbdătoare să fac parte din acest proiect esențial pentru Ținutul Momârlanilor, să pornim la drum într-un ținut de poveste, în care trecutul și prezentul își vor da mâna pentru a oferi minții și sufletului copiilor și tinerilor din Uricani o privire mai vastă asupra viitorului lor. Un viitor care are în rădăcinile sale un trecut ce nu trebuie uitat ci, valorificat și prețuit. Este esential ca drumul cunoașterii să pornească din copilărie, să avem curajul descoperirii și al evoluției personale și, astfel, vom învăța și curajul asumării, al transmiterii zestrei noastre culturale și zidirii unui drum care să ne poarte înainte simțind baza solidă a trecutului, a declarat Adriana Ene.

„În mod specific, în urma implementării acestui proiect vor rămâne, pe lângă experiențele și competențe dobândite de către participanți, și o serie de produse cultural-artistice care vor putea fi folosite în scop turistic și de promovare a orașului Uricani și regiunilor învecinate, cât și a Ținutului Momârlanilor”, a mai adăugat Claudia Șandru.

Printre acestea se numără reportajul video de promovare a tradițiilor momârlănești, produse ale culturii scrise (povești despre patrimoniu, eseuri despre locuri sau obiecte din zonă tipărite într-o revistă a proiectului), produse ale artelor digitale (interviuri video luate de participanți localnicilor pe tematica patrimoniului imaterial, prezentări video ale unor elemente din patrimoniul cultural și natural local, reportaje ale copiilor despre ținutul momârlanilor), produse ale artelor vizuale (desene și fotografii inspirate din locuri sau obiceiuri. Revista proiectului, cuprinzând producțiile scrise și fotografiile, va fi disponibilă pentru cei 250 de participanți așteptați la evenimentul final din aprilie 2024 precum și pentru turiștii care vor vizita Centrul de Informare Turistică Uricani.

Cu o durată de implementare de 15 luni, proiectul „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor este singurul din comunitate și din Valea Jiului care adresează nevoia de acces la cultură într-o zonă defavorizată, printr-o abordare artistică aflată la intersecția mai multor exprimări culturale, tradiționale și contemporane (arte vizuale, grafice, multimedia, arta povestirii).

Valoarea toatală a proiectului este de 197500 lei din care 90% PNRR și 10% cofinanțare din partea Primăriei Uricani.

Informații suplimentare despre proiect se pot obține la adresa de e-mail: ong.tinutulmomarlanilor@gmail.com sau la numărul de telefon 0722254246.