Întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Home Administrație Întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, astăzi, 28 iunie, prima întâlnire tehnică de lucru cu reprezentanții firmelor care asigură proiectarea și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”.

La discuțiile conduse de președintele Laurențiu Nistor au luat parte membrii Unității de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, responsabilii care asigură proiectarea și execuția, precum și responsabilii cu cercetarea arheologică și supravegherea arheologică pe durata proiectului.

Contractul de Proiectare și execuție lucrări a fost atribuit, în urma procedurii de achiziție publică, asocierii formate din SC Metalprod West SRL – lider, SC Opus-Atelier de Arhitectură SRL, SC Armist SRL, SC Proactiv SRL, SC Khore Art Piatra SRL, SC Metamorfozys SRL.

Terasa a X-a de la Sarmizegetusa Regia, care găzduiește Templul mare de andezit, face obiectul unui proiect de conservare, restaurare și punere în valoare finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe Componenta 11 Turism-Cultură și are ca termen final de implementare data de 28 februarie 2026. Valoarea totală a finanțării se ridică la 11.279.836,59 lei, din care finanțare nerambursabilă 11.261.986,59 lei. Realizarea acestui proiect va pune în valoare unul dintre monumentele de mare valoare aflate în componența sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia.

Județul Hunedoara este beneficiarul unui număr de 17 proiecte finanțate pe Componenta C11, iar finanțarea depășește 13 milioane de EURO. 13 proiecte au fost depuse de Consiliul Județean Hunedoara și au o valoare de aproximativ 7,7 milioane de EURO. La nivel național, județul Hunedoara se află pe locul al II-lea după județul Suceava la sumele atrase prin PNRR, Hunedoara fiind însă primul județ din Transilvania care a obținut finanțări consistente prin acest program.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara