Eveniment remarcabil în județul Hunedoara de mai bine de o jumătate de secol, ”Întâlnirea moților cu istoria” de la Dupăpiatră, locul din comuna Buceș unde este ridicată ”Crucea Iancului”, un monument ridicat în memoria moților care și-au dat viața pentru ca urmașii lor și toți românii din Transilvania să beneficieze de toate drepturile care se cuveneau națiunii majoritare.
Aici, și-au dat întâlnire localnici și oaspeți, reprezentanți ai autorităților locale și județene, parlamentari, oameni politici și patrioți veniți să-l omagieze, încă o dată, pe bravul patriot român Avramn Iancu și ”oastea” acestuia care au scris istorie și în defileul de la Cheia-Dupăpiatră, precum și în întreaga Transilvanie, la momentul Revoluției Române de la 1848-1849, de la declanșarea căreia s-au împlinit 175 de ani.
Despre acest eveniment, dar și despre eroismul locuitorilor din Țara Moților care au luptat cu îndârjire pentru apărarea pământului natal a vorbit, în fața celor prezenți, și președintele CJH, Laurențiu Nistor, care împruenă cu administratorul public Costel Avram, au reprezentat administrația județeană la acest eveniment omagial. ”În defileul de la Cheia-Dupăpiatră, în primăvara anului 1849, s-au dat lupte grele între localnici și trupele maghiare aflate în retragere dinspre Abrud spre Brad. Victoria zdrobitoare a moților obținută în fața trupelor maghiare mai bine instruite și înarmate a rămas înscrisă cu litere de aur în istoria noastră națională. u trebuie să uităm niciodată eforturile și sacrificiul înaintașilor și, ori de câte ori avem ocazia, trebuie să-i cinstim așa cum se cuvine! Avram Iancu, eroul nostru național, și tribunii săi au un merit extraordinar în lupta pentru emanciparea națională a românilor din Transilvania. Priceperea și determinarea lor i-au însuflețit pe moții din Apuseni, care au luptat până la ultimul, pentru ca națiunea română să aibă un viitor pe aceste meleaguri. Atâta vreme cât simțim că aparținem neamului acesta atât de greu încercat, avem datoria să păstrăm vie amintirea Eroilor care s-au jertfit pentru Ardeal și pentru România”, a spus președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Acest eveniment, intrat deja în tradiția Țării Moților și ajuns la ediția cu numărul 51, omagiază lupta eroică a moților de pe aceste meleaguri în timpul revoluției pașoptiste și, totodată, cinstește memoria martirilor neamului și, mai ales, victoria moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu împotriva armatei maghiare, în anul 1849.