”Ferestre de timp” deschise de artistul Sorin Oprea, ”risipitorul de talent”

Home Cultură ”Ferestre de timp” deschise de artistul Sorin Oprea, ”risipitorul de talent”
”Ferestre de timp” deschise de artistul Sorin Oprea, ”risipitorul de talent”

În seria evenimentelor ”mari” găzduite de micuța, dar atât de importanta galerie de artă de la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, se numără și expoziția de grafică și pictură care-l are ca protagonist pe remarcabilul artist plastic Sorin Oprea. Vernisajul acestei expoziții, nu întâmplător intitulată ”Ferestre de timp” a fost vernisată marți, 4 iulie 2023 în prezența unui public select, rafinat, iubitor și, în același timp, cunoscător al fenomenului cultural din Valea Jiului, dar în același timp format din oameni care și-au câștigat calitatea de prieteni ai lui Sorin Oprea.

Cu toate că s-a dorit a fi o expoziție retrospectivă, care se întâmplă la doar câteva zile după ce Sorin Oprea a împlinit vârsta de 65 de ani, doar o foarte mică parte din preocupările în domeniul artelor ale autorului au fost prezentate în această expoziție. Pe lângă emblematicele sale picturi cu influență cubistă, având ca temă emblematicul său Arlechin, prezentat în diverse și extrem de sugestive ipostaze sau picturile-instalație care-i definesc o latură de dată mai recentă a creațiilor sale artistice, Sorin Oprea aduce în atenție, într-un mega-tablou care marchează întoarcerea în timp cu câteva decenii, spre începuturile sale artistice, o seamă de lucrări grafice din anii de liceu.

Așa cum însă, extrem de bine remarca la vernisaj pictorița Lili Rub, colegă de generație a lui Sorin Oprea la Liceul de Arte din Deva, multe din veleitățile artistice care-l caracterizează pe artistul polivalent Sorin Oprea lipsesc din această expoziție retrospectivă. ”Sorin Oprea este ceea ce am putea defini ca fiind un risipitor de talent. Pentru că arta sa, creațiile sale, nu se rezumă doar la aceste câteva lucrări de grafică, pictură și instalații pe care ni le prezintă aici, ci și la multe alte forme de exprimare artistică. Desigur cei care-l cunosc știu desigur că Sorin este și un remarcabil artist fotograf așa cum este și un desăvârșit artist culinar, este și un fin și sensibil scriitor așa cum evident este un desăvârșit prieten”, spune artistul plastic Lili Rub.

Despre lucrările de artă ale lui Sorin Oprea au vorbit, la vernisajul expoziției ”Ferestre de timp” și Lavinia Hulea (directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani) dar și scriitorul Mihai Barbu, acesta din urmă remarcând faptul că ”dincolo de bucuria de a putea admira aici aceste creații absolut deosebite ale lui Sorin Oprea, este destul de trist faptul că nu o putem face în mod permanent, ci doar prin ferestrele de timp în care ele sunt, doar într-o mică parte, scoase din casa și din garajul lui Sorin Oprea și puse pe simezele unei galerii de artă, cu toate că ele ar merita să fie achiziționate și expuse permanent în instituții publice de cultură sau din administrație ori măcar în filele unui album de artă”. 

Răspunzând invitației primite din partea vechiului și valorosului meu prieten Sorin Oprea, am rostit și eu câteva cuvinte despre lucrările prezentate în această expoziție retrospectivă, în care acesta ne prezintă cu sensibilitate și sinceritate, dar și cu un impresionant talent, povești de viață cu valoare de simbol, fiecare tablou îmbiind nu doar la admirație, ci mai ales la reflecție. Altfel, m-am bucurat să constat și de data aceasta că Sorin reușește să surprindă și să impresioneze, prin arta sa, prin personalitatea sa, cel mai avizat, select și pretențios public.

Dacă ați ratat vernisajul expoziției ”Ferestre de timp”, vă invit să nu ratați invitația artistului Sorin Oprea de a vizita această expoziție, care rămâne deschisă publicului până la începutul toamnei, la galeria de artă a Casei de cultură a Studenților din Petroșani. Sau, dacă doriți, o puteți vizita virtual (urmând linkul de mai jos), prin intermediul reportajului-interviu ce poartă amprenta unui dialog de excepție între doi creatori de artă, doi iubitori de artă și doi buni prieteni: Ilie Pintea și Sorin Oprea.