În contextul fenomenelor hidrometeorologice anunțate pentru ziua de 4 iulie 2023, la dispeceratul 112 a fost semnalată o situație absolut inedită, pe șoseaua care trece prin Valea Cernei din vestul Văii Jiului și care leagă Câmpul lui Neag – Hunedoara de Herculane – Caraș Severin (DN 66A).
Informația artăta că 200 de oameni în mașini de epocă sunt blocați în munții din Vestul Văii Jiului, pe celebrul ”drum al lui Băsescu”. ”Sunt 200 de oameni care au pornit acolo cu 100 de mașini de epocă, pentru a ajunge pe unul dintre aeroporturile din județul vecin. Sunt blocați din cauza unor bolovani care au căzut pe șosea, spun salvamontiștii și a aluviunilor care s-au format după o ploaie torențială. „Este o coloană de 100 de mașini de epocă. Voiau să travesrseze acest pas din Valea Jiului de vest spre Cerna, în dorința de a campa pe aeroportul din Caransebeș. E vorba de niște vehicule de epocă funcționale. S-au blocat pe undeva pe traseu din cauza căderilor de stânci. Au plecat 3 echipe de salvamontiști din 3 județe în sprijinul celor 200 de oameni care sunt acolo. Presupunem că nu e vorba despre victime, doar că sunt blocați și trebuie ajutați”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Pentru gestionarea misiunii, la locul indicat au fost trimise, în vederea acordării sprijinului de specialitate, echipe de intervenție ale ISU Gorj, ISU Hunedoara și ISU Caraș-Severin, Salvamont Gorj și Hunedoara, dar și echipe ale Jandarmeriei Romane. Mai mult, elicopterul SMURD al Punctului de Operare Aeromedicală Caransebes a executat o misiune de căutare pe DN 66A – tronsonul Câmpu lui Neag (HD) și Cerna Sat (GJ), zona fiind una fără semnal gsm, iar apelantul nu făcea parte din grupul persoanelor aflate în dificultate.
În cursul serii de marți, 5 iulie, echipajele de intervenție au ajuns la locul unde existau informații că grupul de autovehicule a ramas blocat, iar din informațiile primite la acest moment, ocupanții nu prezintă probleme medicale, însă col.oana de mașini se întinde pe aproximativ 30 de km, aluviunile și căderile de stânci nepermițând avansarea acestora.
Din primele date, se pare că această coloană de mașini cu turiști străini (germani) doreau să ajungă pe Transalpina și au fost direcționați pe acest traseu de aplicația GPS utilizată. Din cauza lipsei de informații corecte și actuale, grupul organizat de mașini s-a deplasat după trakul de GPS dat de organizatori intrând pe un drum închis circulației publice și semnalizat în acest sens. Câteva mașini și-au spart băile de ulei, foarte multe si-au distrus tobele de eșapament, situație în care coloana de mașini s-a oprit pe o lungime de cca 30 km așteptând indicații de la organizatori, indicații ce nu puteau fi transmise rapid din lipsa semnalului telefonic.
Salvamontiștii apreciază că acesta este „cel mai ciudat caz primit vreodată de echipele Salvamont”.