Consiliul județean Hunedoara aduce ”Carmina Burana” într-un decor inedit, la Mina Petrila

Home Cultură Consiliul județean Hunedoara aduce ”Carmina Burana” într-un decor inedit, la Mina Petrila
Consiliul județean Hunedoara aduce ”Carmina Burana” într-un decor inedit, la Mina Petrila

Cel de-al treilea concert din cadrul ediției din acest an a Festivalului ”Opera Night”, va avea loc în Valea Jiului, iar pentru desfășurarea acestuia organziatorii au ales spațiul inedit și provocator al incintei fostei Mine Petrila. Aici va fi prezentat spectacolul ”Carmina Burana” de Carl Orff, vineri, 14 iulie 2023, de la ora 21,00.

Administratorul  public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază că, punerea în scenă a operei ”Carmina Burana” de Carl Orff va fi un spectacol grandios, în care sunetul muzicii va fi completat, în mod spectaculos, de proiecții luminoase cu lasere pe cea mai înaltă clădire din perimetrul Exploatării Culturale Petrila, dar și de un impresionant foc de artificii. ”Cine și-ar fi imaginat, acum doi ani, că o fostă exploatare minieră poate găzdui un spectacol de operă? În urmă cu un an, festivalul “Opera Nights” a fost prezent în Valea Jiului, mai precis la Petroșani, prin spectacolul cu opera La Traviata, de Giuseppe Verdi, la Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu”, având-o în rolul Violetta Valery pe soprana Diana Țugui. A fost un succes deosebit, iar pentru că noi, cei de la Consiliul Județean Hunedoara, doream să cumpărăm incinta fostei exploatări miniere Petrila, am afirmat, în cercul restrâns al organizatorilor, că mi-aș dori mult ca în 2023 “Opera Nights” să programeze un spectacol și la Petrila. Negocierile purtate de președintele CJH Laurențiu Nistor au făcut să intrăm destul de repede în posesia perimetrului minier și ideea “Operei Nights” la Petrila a făcut un pas spre materializare. Mi s-a propus – cel mai potrivit este ca la Petrila să fie o montare cu cantata Carmina Burana, care se pretează unui decor post-industrial, și va fi completată cu un show cu lasere, care să completeze vizual dramatismul lucrării. Am fost imediat de acord, iar cu ocazia Zilei Minelor Deschise, de 1 Mai, am ales locul de desfășurare și deja toate eforturile sunt îndreptate spre o montare spectaculoasă a Carminei Burana! Sperăm să avem timp frumos, în rest ceea ce depinde de noi este perfect realizabil!”, a declarat Costel Avram.

Spectacolul de operă ”Carmina Burana” de Carl Orff este programat să se desfășoare la Petrila, în data de 14 iulie 2023, ora 21,00 într-o producție artistică a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”. În rolurile principale îi vom putea vedea și asculta pe baritonul Dan Pop, soprana Laura Eftimie, tenorul Doru Iftene, dar și corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea.

Carmina Burana a fost compusă în anii 1935 și 1936 de Carl Orff, spectacolul fiind bazat pe 24 de poezii din colectia medievală ”Carmina Burana”. Titlul complet, în limba latină, al acestei creații artistice de excepție este: Carmina Burana: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis.

Pentru spectacolul de la Exploatarea Culturală Petrila, accesul publicului este, la fel ca pentru toate celelalte spectacole de operă din cadrul ”Opera Night”, gratuită. Desigur, în situația în care vremea va fi nefavorabilă pentru susținerea acestui eveniment artistic în aer liber, atunci el se va desfășura, în aceeași zi și de la aceeași oră, în sala Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, unde accesul gratuit al publicului este însă limitat de numărul locurilor din sala de spectacol.

Celelalte spectacole programate pentru ediția din acest an a Festivalului ”Opera Night” organizat de Consiliul județean Hunedoara sunt: ”La Traviatta” de Giuseppe Verdi (care a avut loc pe 12 iulie 2023, la Orăștie), ”Bărbierul din Sevilla” de Giacomo Rossini (derulat în 13 iulie 2023, la Brad), ”Rigoletto” de Giuseppe Verdi (programat pentru 15 iulie 2023, ora 21 la Castelul Corvinilor din Hunedoara) și ”Trubadurul” de Giuseppe Verdi (programat pentru 15 iulie 2023, ora 21, încurtea interioară a Consiliului județean Hunedoara.

”Acesta este evenimentul cultural al anului în județul Hunedoara, susținut de Consiliul Județean Hunedoara ca parte integrantă a ofensivei culturale de promovare a județului Hunedoara, pe care președintele Laurențiu Nistor a lansat-o încă de la începutul mandatului. Sunt timp de 5 zile, în 5 municipii ale județului Hunedoara, reprezentanții de înaltă ținută la care își dau concursul renumiți artiști lirici din țară și străinătate care contribuie astfel la reușita celui mai apreciat festival de operă și muzică clasică din țară, găzduit în aer liber”, a mai spus administratorul public al județului Huendoara, Costel Avram.