Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, astăzi, o întâlnire care a avut ca temă prezentarea stadiului derulării lucrărilor și tipurile de intervenții propuse în cadrul proiectului „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, accesate de Consiliul Județean Hunedoara prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Valoarea proiectului se ridică la circa 5 milioane de euro.
La invitația președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezentarea a fost realizată de către Alexandra Stoica, director adjunct Restaurare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, în calitate de proiectant general, arhitectul Ștefan Bâlici, arh. Virgil Apostol, șef de proiect, și Ovidiu Țentea, arheolog la Muzeul Național de Istorie din București.
„Am dorit să punctăm unele aspecte ce țin de derularea acestui proiect, care are ca termen de finalizarea toamna acestui an. Este o întâlnirea de bun-augur pentru Consiliul Județean Hunedoara, pentru că există interesul de a pune în valoare patrimoniul care este la Ulpia Traiana. Lucrăm cu cei mai buni specialiști din țară care au asigurat proiectarea tehnică și au în sarcină și monitorizarea lucrărilor. Depunem toate eforturile ca acest sit deosebit de important să fie revitalizat cu respectarea tuturor regulilor. Nu ne permitem să distrugem sau să lăsăm în paragină vestigiile istorice din județul Hunedoara” a declarat președintele Laurențiu Nistor, în deschiderea întâlnirii la care au luat parte și reprezentanții presei.
Specialiștii care au lucrat la întocmirea proiectului tehnic și răspund de modul cum se derulează lucrările au precizat, din start, că soluțiile tehnice propuse prin proiect urmăresc respectarea principiilor de intervenție asupra monumentelor istorice, afiliate bunelor practici internaționale, prin care obiectivul arheologic își recâștigă funcționalitatea originară, fără a se recurge la reconstrucția structurală sau arhitecturală a Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Lucrările presupun o intervenție minimă și reversibilă.
Proiectul are două componente importante:
- componenta de restaurare a structurilor antice, realizată cu materiale compatibile cu cele istorice, cu mortare pe bază de var și nisip, atât pentru injectările necesare consolidării structurale, cât și pentru tratarea paramentelor de zidărie de piatră. De asemenea, acolo unde este posibil, s-a propus îndepărtarea mortarelor cu ciment utilizate la restaurarea din anii 1960-1970, deoarece cimentul interacționează negativ cu componentele zidăriilor istorice.
- componenta de punere în valoare prin introducerea unor structuri noi pentru a permite găzduirea de spectacole și evenimente publice în incinta amfiteatrului. În cadrul acestei componente, s-a propus realizarea de gradene pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă. Gradenele vor putea găzdui până la 500 de spectatori, iar arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat. Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea. Casetele dintre zidurile amfiteatrului se vor umple cu pământ, acoperit cu vegetație.
Lucrările de restaurare, în curs de execuție, sunt realizate sub supraveghere arheologică permanentă asigurată cu specialiști din Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Muzeul Național de Istorie a României.
Partea de asistență tehnică pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală, va fi asigurată de proiectant, respectiv de asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și SC Arhiline Studio SRL București. Executantul lucrării este firma SC EURAS SRL din Satu Mare.
Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepție. Monumentul se află în Țara Hațegului, în comuna Sarmizegetusa, și este clasat în Lista Monumentelor Istorice, având codul HD-I-s-A-03205.