Artistul fotograf Francisc Németh aduce ”Nuanțele Pasiunii” într-o expoziție retrospectivă la Petroșani

Home Cultură Artistul fotograf Francisc Németh aduce ”Nuanțele Pasiunii” într-o expoziție retrospectivă la Petroșani
Artistul fotograf Francisc Németh aduce ”Nuanțele Pasiunii” într-o expoziție retrospectivă la Petroșani

Consiliul local al municipiului Petroșani s-a alăturat municipalităților de la Lupeni și Vulcan în sprijinirea unui proiect editorial de excepție: editarea unui album de artă fotografică în cadrul căruia se regăsesc cele mai apreciate și valoroase lucrări ale reputatului artist fotograf din Valea Jiului, Francisc Németh.

Albumul a apărut recent sub egida Casei de Editură Exclusiv, în condiții grafice de excepție, constituind un reper al artei fotografice realizate de Francisc Németh de-a lungul unei cariere de 50 de ani pe care acesta o sărbătorește în cursul anului 2024. ”Domnul Francisc Németh fotografiază din anul 1959, iar primele sale lucrări premiate la Saloanele Internaționale de Artă Fotografică datează din 1974, perioadă în care acesta înființa, împreună cu alți pasionați ai fotografiei de la acea vreme, primul Fotoclub din municipiul Petroșani, intitulat Cristal. Este unul dintre artiștii care au reprezentat cu cinste Valea Jiului și municipiul nostru în cadrul unor evenimente culturale deosebite care au avut loc inclusiv la Várpalota, localitate înfrățită cu Petroșaniul, unde a avut expoziții de fotografie. A expus, desigur și la Petroșani, de mai multe ori și este unul dintre cei mai valoroși artiști fotografi din țara noastră, fiind membru al mai multor asociații naționale și internaționale de gen. Mai mult, unele imagini prezintă municipiul Petroșani în ipostaze spectaculoase, iar unele din modele sale de portret sunt cetățeni ai Petroșaniului. Având în vedere recunoașterea sa națională și internațională în domeniul artei fotografice am propus Consiliului local să dăm curs solicitării primite din partea dumnealui și să-l sprijinim în editarea albumului ”Nuanțele pasiunii”, care va fi prezentat și publicului din orașul nostru, felicitându-l în același timp pe autor pentru întreaga sa carieră de până acum”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În semn de mulțumire pentru sprijinul acordat la editarea acestui album de artă fotografucă, artistul Francisc Németh va organiza, cu sprijinul Exclusiv Media Group, o expoziție retrospectivă de artă fotografică, în care vor fi expuse 30 dintre cele mai premiate lucrări din portofoliul celor aproape 1000 care au adunat, de-a lungul ultimei jumătăți de secol, premii naționale și internaționale la cele mai valoroase saloane naționale și internaționale, de pe cinci continente ale lumii.

”Îi mulțumesc domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi și membrilor Consiliului local pentru susținerea pe care mi-au acordat-o în tipărirea acestui album care ilustrează o parte importantă a carierei mele și care, într-o succintă anexă, prezintă și biografia mea profesională și artistică. În semn de respect și de mulțumire am decis, împreună cu editorul meu, să organizăm și la Petroșani o expoziție retrospectivă și o lansare a acestui volum, pentru publicul iubitor al acestui gen de artă din municipiul Petroșani, un eveniment la care vă invităm cu drag să participați”, a declarat artistul fotograf Francisc Németh.

Vernisajul expoziției personale de artă fotografică ”Francisc Németh – 50 de ani de carieră” și lansarea albumului ”Nuanțele pasiunii” vor avea loc la Petroșani vineri, 28 iulie 2023, ora 16,00 la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani, în deschiderea suite de evenimente artistice prilejuite de o nouă ediție a ”Zilelor municipiului Petroșani”, eveniment care se va derula în perioada 28-30 iulie 2023.