S-au semnat contractele de execuție a infrastructurii din cadrul proiectelor Green Line Valea Jiului

Home Administrație S-au semnat contractele de execuție a infrastructurii din cadrul proiectelor Green Line Valea Jiului
S-au semnat contractele de execuție a infrastructurii din cadrul proiectelor Green Line Valea Jiului

Evoluția proiectului ”Green Line Valea Jiului”, prin care autoritățile locale și județene din Valea Jiului doresc să realizeze un modern sistem de transport public local între cele 6 localități ale regiunii este una care înregistrează progrese remarcabile.

Un pas esențial în acest sens a fost făcut vineri, 21 iulie 2023 la sediul Consiliului județean Hunedoara, unde președintele Laurențiu Nistor și reprezentantul asocierii de firme SC DEMO-IDII CONSTRUCT SRL (lider de asociere) și SC CITADINA 98 SRL (asociat), Ion Băietrău, au semnat contractele de execuție din cadrul proiectelor „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 1 și Componenta 2.

Documentele, care includ și componenta de revizuire a proiectului tehnic, precum și asistența tehnică din partea proiectantului, au fost parafate în cadrul unei scurte ceremonii desfășurate în Sala Mare de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara.

„Odată cu semnarea acestor contracte, sper ca la finele anului să avem în Valea Jiului un transport model, modern și ecologic, prin care să asigurăm mobilitatea populației. Este un prim proiect de acest fel pe care îl implementăm. Intenția noastră este, ca pe viitor, să facem parteneriate și cu alte primării din județ pentru a dezvolta infrastructura de transport public cu autobuze electrice”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în deschiderea ceremoniei de semnare a contractului de execuție.

Contractele de execuție pentru Componenta 1 și Componenta 2 prevăd realizarea infrastructurii necesare traseelor de transport, prin amenajarea a 108 stații pentru călători, depou și garare autobuze, stații de întoarcere și/ sau încărcare a autobuzelor electrice, aflate la capăt de linie, reabilitarea infrastructurii rutiere pe mai multe sectoare de drum, precum și a trei poduri. Rețeaua de transport public este formată dintr-un traseu principal între localitățile Uricani și Petrila și 3 trasee secundare, respectiv Aninoasa – DN 66, Petrila – Jieț, și Valea de Brazi – Cheile Buții.

Valoarea totală a celor două contracte este de 53.163.907,80 lei.

Potrivit documentelor semnate de administrația județeană și antrenorul care va realiza aceste investiții, Componenta 1 prevede, printre altele, realizarea următoarelor:

  • depou de autobuze la Vulcan, care include corp administrativ, spălătorie și spațiu de garare pentru autobuze, atelier de revizii și reparații
  • stația de capăt Uricani (Valea de Brazi), care include spațiu administrativ și trei stații de încărcare
  • stația de întoarcere și încărcare Petrila
  • reabilitare a patru tronsoane de drum în Vulcan, Lupeni și Petroșani
  • reabilitarea a trei poduri (două în municipiul Vulcan, unul la Petroșani (Livezeni) peste Jiul de Est
  • 74 de stații de călători, cu facilități pentru persoanele cu dizabilități

Componenta 2 include:

  • Stație de capăt la Aninoasa, cu corp administrativ și patru stații de încărcare
  • Stație de întoarcere și încărcare Petrila-Jieț
  • Stație de întoarcere la Cheile Buții
  • Stație de întoarcere la Jieț
  • 34 de stații de călători, cu facilități pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru crearea condițiilor optime de așteptare a călătorilor, stațiile vor fi dotate cu copertină și cu sisteme electronice de informare. În stațiile de călători, se vor monta automate pentru emiterea de carduri/tichete de călătorie (sistem e-ticketing).

costeReamintim că, în luna aprilie a acestui an, au fost semnate și cele două contracte de furnizare a autobuzelor electrice pentru Linia verde Green Line Valea Jiului. Astfel, în baza acestor contracte, în toamnă vor fi livrate 26 de autobuze electrice, 12 stații de încărcare rapidă, 30 de stații de încărcare lentă, 2 stații de încărcare rapidă autovehicule/autobuze electrice și alte 4 echipamente. Valoarea acestor două contracte se ridică la 65.854.600 lei.

Proiectele „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 1 și „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 2 sunt finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de transport public de persoane, reducerea emisiilor de carbon prin utilizarea unor mijloace de transport nepoluante și adaptarea la nevoile actuale de mobilitate urbană din Valea Jiului. Proiectele sunt realizate în parteneriat cu UAT-urile din Valea Jiului, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) pentru transport public zonal (Green Line) în Valea Jiului.