Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și-a prezentat, marți, la Deva, într-o conferință de presă, raportul de activitate aferent sesiunii legislative 2022-2023 a Parlamentului European (PE).
Deputatul european a remarcat faptul că întreaga perioadă la care se referă raportul său de activitate a fost una extrem de complicată și tumultoasă.
Potrivit acestuia, cele mai importante subiecte ale sesiunii legislative 2022-2023 au fost noile reglementări din pachetul climatic și sprijinul pe care UE îl acordă Ucrainei în conflictul cu Rusia.
”După pandemie, în PE a fost o avalanșă legislativă. Niciodată, în ultimii 20 de ani, nu au existat atâtea legi trimise de Comisie în parlament. Au venit la foc automat”, a declarat Winkler, subliniind că majoritatea propunerilor au făcut parte din pachetul climatic. ”Tranziția verde a fost cel mai important subiect, iar spre finalul sesiunii legislative, Grupul PPE s-a trezit și s-a repoziționat în privința unor subiecte majore care țin de pachetul climatic – Fit for 55”, a afirmat europarlamentarul.
Iuliu Winkler a explicat că toate aceste reglementări, odată aplicate, vor veni cu costuri enorme pentru cetățeni. ”Grupul PPE a spus că nu este de acord ca oamenii să achite prețul tranziției verzi. De altfel, noi, UDMR, chiar de la debutul sesiunii parlamentare 2022-2023, când am discutat prioritățile noastre, am decis că tranziția verde trebuie să fie justă și echitabilă, și că trebuie să avem grijă de familii, de oameni. Nu putem permite ca aceștia să fie cei mai afectați. Împreună cu alți colegi din PPE, încercăm să construim un ”realism verde” în cadrul legislativului european. Suntem adepții dictonului ”festina lente”. Considerăm că accelerarea acestei tranziții vine în detrimentul europenilor și creează vulnerabilități majore pentru UE”, a spus europarlamentarul. Winkler a subliniat că în PE a dat mai multe voturi împotrivă pe mai multe propuneri legislative, cum ar fi cea cu privire la taxa pe carbon la frontieră, la modificările aduse în comerțul cu emisii sau pe legea restaurării naturii.
Deputatul european a arătat că raportul său de activitate se intitulează ”România în deceniul convergenței” pornind de la realitatea că țara noastră se află într-o fereastră de oportunitate care trebuie transformată într-un deceniu al convergenței la Uniunea Europeană. ”Niciodată România nu au avut la dispoziție o sumă atât de mare cumulată din fonduri și finanțări europene care trebuie investite în modernizare și dezvoltare. (…) În ciuda tuturor frământărilor la nivel european, este foarte clar că locul României este în UE. Nu există niciun dubiu și nici o alternativă la apartenența noastră la UE și la NATO. Dacă ar fi fost altfel, sunt sigur că am fi împărtășit soarta altor state, cum ar fi de exemplu cea a Republicii Moldova. Ceea ce mă nemulțumește astăzi este modul în care UE este condusă, iar schimbarea direcției politice va fi decisă de cetățeni în 9 iunie 2024”, a precizat Winkler.