Dintre toate frumuseţile Vienei, probabil cel mai sensibil punct de atracţie este Palatul Schönbrunn şi grădinile imperiale din jurul acestuia. Se spune chiar că dacă ai fost în Viena şi nu ai vizitat reşedinţa de vară a Casei Imperiale, atunci ai pierdut aproape totul sau, mă rog, aproape că n-ai văzut nimic.
Construit de Leopold I drept locuinţă de vânătoare, Schönbrunn-ul va renaşte după ce, în 1740, Maria Tereza decide să-şi mute aici, la marginea Vienei, reşedinţa. Domeniul imperial de la Schönbrunn a cunoscut, în perioada respectivă, transformări uluitoare care s-au păstrat până în ziua de azi. Proiectul arhitectului francez Nikolaus Picassi a transformat acest domeniu imperial într-un super Versailles. Dincolo de impunătorul palat construit în stil rococo, Schönbrunn-ul impresionează prin grădinile sale cu covoare florale spectaculoase, cu fântâni arteziene şi cu impresionanta terasă Gloriette care oferă o privelişte panoramică superbă asupre întregii Viene.
Tot aici se află celebrul labirint din gard viu, grădina englezească, grădina de tradafiri sau impresionantele “case” în care este creată atmosfera originală a altor zone geografice, cum ar fi Palmenhaus (Casa Palmierului) sau Wüsttenhaus (Casa Experienţei Deşertului).
De o spectaculozitate aparte este şi grădina zoologică (Tiergarten), înfiinţată la 1752 de Francois de Lorraine, consortul Mariei Tereza. Grădina Zoologică de la Schönbrunn este astăzi una dintre cele mai impresionante de acest fel din lume, nu atât prin varietatea exponatelor ce se găsesc aici, cât mai ales pentru modul în care pentru fiecare animal s-a creat o reproducere fidelă a cadrului natural în care acesta vieţuieşte. Găsim aici, nu doar clasicii lei, urşi, cerbi sau căprioare, ci şi girafe, rinoceri, hipopotami, urşi albi, elefanţi, gorile, precum şi “vedetele” colecţiei, urşii Panda, dăruiţi grădinii zoologice din Viena în anul 2003. Tot aici, avem posibilitatea de a pătrunde în atmosfera fascinantă a lumii de sub apă, prin intermediul unui acvariu gigantic în care înoată sute de specii marine, de la raci până la rechini. Aşa cum tot aici pătrundem într-o fascinantă seră tropicală, în care este creată o atmosferă de junglă în miniatură, cu palmieri şi liane, dar şi cu reptile şi păsări exotice.
După o experienţă în “jungla” de la Tiergarden, oricât de palpitant poate fi, parcul de distracţii de la Prater (cu zecile sale de carusele şi cu uriaşul scrânciob “Reisenrad”, construit în 1897, unul dintre cele mai înalte de acest fel din lume, având 67 de metri înălţime) nu mai pare atât de impresionant.
Dincolo de toate aceste “minuni ale lumii” care ţi se arată nu doar în arealul frumosului palat imperial Schloss Schonbrunn, ci la tot pasul în Viena, o adevărată capitală a civilizaţiei europene, nu te poţi numi turist desăvârşit dacă nu ai făcut cunoştinţă cu delicioasa bucătărie vieneză. Fie că e vorba despre un Vienerschnitzel (şniţel vienez) sau un Käsekrainer (cârnaţi groşi, din carne şi brânză), delicatesele vieneze trebuiesc obligatoriu servite cu o generoasă halbă de bere Gösser sau un pahar din deliciosul vin Grinzinger, Sieveringer sau Nüssdorfer.
Indiferent dacă mergeţi o dată, de două ori sau de 100 de ori la Viena, capitala Austriei este şi rămâne o destinaţie turistică de care nu te plictiseşti niciodată. De altfel, cred că o viaţă de om nu este suficientă pentru a putea vizita tot ceea ce este de văzut în Viena şi în împrejurimile acesteia.
Părăsim Viena cu o oarecare stare de oboseală, după ce am străbătut, peste 30 de kilometri pe jos, în cele câteva zile de vacanţă petrecute aici şi alte câteva zeci de kilometri cu maşina pentru a vedea cât mai mult din ceea ce Viena oferă la suprafaţă. Dincolo de zidurile palatelor, dincolo de porţile muzeelor, dincolo de uşile sălilor de spectacole stă însă o altă viaţă vieneză, cel puţin la fel de palpitantă, care aşteaptă să fie descoperită.