În comuna hunedoreană General Berthelot, a debutat pe 1 august 2023 o nouă ediție a Școlii de vară „Sub semnul istoriei”, desfășurată sub prestigioasa egidă a Academiei Române. În cadrul acestui eveniment, elevi olimpici din România și Republica Moldova, beneficiari de burse sunt, în aceste zile, oaspeții județului Hunedoara și participă la conferințele pregătite de reputați istorici români, găzduite la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române care funcționează în clădirea care a aparținut emblematicului general Berthelot.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc, în prezența președintelui Academiei Române, academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a unor distinși academicieni profesori, a președintelui CJH, Laurențiu Nistor, a primarului comunei General Berthelot, Marina Huzoni, și a altor invitați.
Președintele CJH, Laurențiu Nistor consideră că inițiativa Academiei Române de a organiza cursurile școlii de vară în județul Hunedoara, în comuna General Berthelot din Țara Hațegului, este una de apreciat. ”Este o confirmare a faptului că județul nostru este locul potrivit pentru a aprofunda paginile trecutului nostru, fiind păstrătorul celor mai importante mărturii ale istoriei milenare a poporului român. Oricine dorește să cunoască istoria neamului nostru, „cea dintâi carte a unei națiuni”, cum o numea Nicolae Bălcescu, nu poate ocoli bogatul patrimoniu istoric păstrat în județul Hunedoara. Este deosebit de important să ne cunoaștem istoria, să știm de unde venim, cine suntem, și, astfel, să ne fie mai limpede încotro ne îndreptăm. Iar generațiile care vin din urmă au acum posibilitatea de a studia, de a acumula informații și de a aprofunda cele învățate la clasă și prin intermediul unor astfel de întâlniri organizate de forurile de renume din țara noastră. Le urez tuturor succes și o ședere cât mai plăcută și cu folos în județul Hunedoara!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Tinerii invitați să asiste la cursuri vor avea ocazia să afle informații folositoare, să-și aprofundeze cunoștințele de istorie în cadrul conferințelor, completate cu vizite în teren la bogatul patrimoniul istoric, cultural și natural pe care îl deține Țara Hațegului.