Reînhumarea simbolică a Eroului Slt. Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani, un act de dreptate!

Home Stiri la zi Reînhumarea simbolică a Eroului Slt. Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani, un act de dreptate!
Reînhumarea simbolică a Eroului Slt. Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani, un act de dreptate!

În seria evenimentelor cultural-patriotice care se desfășoară în aceste zile în Valea Jiului, în amintirea evenimentelor istorice din august 1916 când Armata Română deschidea aici unul din fronturile de luptă victorioase în Marele Război al Reîntregirii, ceremonia reînhumării Slt. Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani constiuie un moment cu totul și cu totul aparte.

Emoțiile puternice au constituit sentimentul pe care l-au trăit din plin toți cei care și-au oferit vineri, 18 august 2023 șansa de a participa la aceste ceremonii organizate la inițiativa inimosului președinte al Asociației județene ”Cultul Eroilor – Regina Maria” – Filiala județului Hunedoara, Ioan Dorel Șchiopu. Acestuia i s-au alăturat reprezentanți ai Primăriei municipiului Petroșani în frunte cu viceprimarul Mariana Ghioc, ai Poliției Locale, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din Valea Jiului, ai Bisericii Ortodoxe Române precum și un grup de patrioți din Partidul AUR și un grup de elevi.

În prezența acestora a fost oficiată simbolica reînhumare a Slt. Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani. Despre semnificația acestui demers au vorbit atât Ioan Dorel Șchiopu cât și reputatul istoric militar col. Ioan Aldescu. Acesta din urmă a prezentat, de altfel, un document de arhivă relevant și anume scrisoarea comandantului Regimentului de Infanterie din care făcea parte eroul Slt. Paul Panțu, transmisă părinților acestuia. ”Sublocotenentul Paul Panțu este primul ofițer al Armatei Române care a căzut în campania militară care a consemnat intrarea României în Primul Război Mondial, în 15 august 1916. Este, totdată, și cel mai tânăr ofițer român care și-a pierdut viața în acest război. Avea doar 19 ani iar, ca student la o facultate de științe economice, se înrolase la chemarea Armatei Române, primind comanda unuia dintre plutoanele care au primit misiunea de a ataca liniile inamice din Valea Jiului. A căzut secerat de un glonț care l-a nimenit în cap, pe dealul Surducului, la ieșirea din Defileul Jiului. A fost îngropat în Cimitirul Bisericii Ortodoxe de la Sălătruc – Petroșani, alături de ceilalți soldați care au căzut în bătălia de la Jiu în acea primă ofensivă a Armatei Române”, a relatat col. Ioan Aldescu.

Președintele Filialei județene Hunedoara a ANCERM Hunedoara, Ioan Dorel Șchiopu consideră că reînhumarea simbolică a Slt. Erou Paul Panțu în Cimitirul Eroilor de la Petroșani este un necesar act de dreptate menit să onoreze jertfa și memoria acestuia. ”Atunci când au plecat la luptă, cu demnitate și curaj, știind că înfruntă moartea, acei bravi ostași ai Armatei Române făceau deja pasul spre statutul de Erou, știind că numele lor va rămâne consemnat în cartea de aur a istoriei națiunii române. Ne amintim astăzi cu prețuire de acest erou, primul ofițer român căzut în Marele Război și facem acest gest de onoare, așezându-l fie și prin acest mod simbolic al reînhumării unui săculeț de pământ din Cimitirul de la Livezeni aici, în Cimitirul Eroilor, pentru a-l onora pe veci pe Slt. Erou Paul Panțu și pentru a-i face, după mai bine de un secol, dreptate. Pentru că locul său merită să fie într-un Cimitir al Eroilor”, a spus Ioan Dorel Șchiopu.

În acordurile Imnului Eroilor, urna cu săculețul de pământ reprezentând simbolic rămășițele pământești ale Slt. Paul Panțu a fost înhumată la dreapta monumentului din Cimitirul Eroilor de la Petroșani, acest lucru fiind săvârșit de Ioan Dorel Șchiopu împreună cu viceprimarul Petroșaniului, Mariana Ghioc, iar slujba oficiată de prea-cucerinicii părinți ai Bisericii Ortodoxe Române a fost urmată de o depunere de coroane de flori, din partea ANCERM Hunedoara și din partea grupului de patrioți din Partidul AUR.

Acest moment a fost dublat, în cadrul aceleiași ceremonii, de un altul cu o importantă relevanță pentru ceea ce definim a fi cultul Eroilor: dezvelirea unei plăci memoriale din marmură neagră, pe care au fost încrustate numele tuturor eroilor români căzuți în luptele din vara anului 1916 pe linia de front de la Petroșani, placa fiind realizată de asemenea prin grija Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” – Filiala județeană Hunedoara, cu sprijinul Episcopiei Devei și Hunedoarei, fiind dezvelită de viceprimarul Mariana Ghioc și președintele ANCERM Hunedoara, Dorel Șchiopu.

”Am avut ocazia să particip de multe ori la astfel de ceremonii, în care omagiem eroii neamului românesc, dar niciodată emoțiile pe care le-am trăit nu au fost mai puternice decât cele pe care le-am trăit astăzi. Este un moment important din istoria orașului nostru, a comunității noastre și sunt onorată că am avut ocazia de a-l trăi, alături de dumneavoastră. Prețuind istoria și înaintașii, onorând eroii, respectăm trecutul și facem ca jertfa acestora să nu fi fost una în zadar”, a declarat Mariana Ghioc, viceprimarul Petroșaniului.

În opinia lui Dorel Șchiopu, acești eroi care s-au jertfit pentru idealul unității românilor merită mult mai multă atenție. Acesta a înmânat reprezentantei administrației locale de la Petroșani, în numele Asociației Cultul Eroilor – Regina Maria, o petiție în care arată că, după Război, eroismul Slt. Paul Panțu a fost onorat de autoritățile locală prin atribuirea numelui său unei străzi din orașul Petroșani. Strada respectivă nu mai există astăzi, însă Dorel Șchiopu crede că administrația locală poate face un gest de onoare prin atribuirea numeului acestui erou unei străzi din municipiul Petroșani. Am adăuga că, poate nu ar fi un efort foarte mare, acela de a acorda din partea celor în drept, ceva mai multă atenție îngrijirii Cimitirului Eroilor din Petroșani pe care, la acest eveniment, doar prin grija bunului Dumnezeu l-am găsit presărat cu flori de câmp crescute peste mormintele eroilor.