Este de o evidență incontestabilă faptul că modernizarea drumurilor de acces spre stațiunile turistice și zonele alpine din arealul Văii Jiului a constituit un factor decisiv în atragerea și creșterea constantă a numărului de turiști care vin în Munții Parâng, Vâlcan, Șureanu sau Retezat în perioada sezonului de vară, pentru a se bucura de peisajele de excepție oferite aici de cadrul natural sau de evenimentele organizate de autorități și de operatorii de turism.
Pentru a se ajunge într-o astfel de situație, Consiliul județean Hunedoara, în administrarea căruia se află cele mai importante drumuri cu impact turistic din Valea Jiului, a făcut investiții consistente, în anii anteriori, care s-au concretizat în asfaltarea DJ 664 Lupeni – Straja, a DJ 666 Merișor – Vulcan – Pasul Vîlcan sau DJ 709 F Cabana Rusu – Masivul Parâng.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că, în ciuda unor comentarii pe această temă, investițiile în modernizarea acestor șosele alpine, sunt unele care fac toți banii. ”Imaginați-vă doar că, fără drumul de acces până sus, în Straja, pe timp de vară, stațiunea ar fi fost aproape pustie. Acum, zi de zi, ajung aici turiști din toată Valea Jiului și din toate colțurile țării, în excursii, tabere sau chiar concedii. Și tot datorită modernizării drumului, este posibil să se organizeze aici, an de an, o etapă națională a raliului automobilistic de viteză în coastă. Ca să nu mai vorbim de impactul pozitiv al acestui drum, și al parcărilor pe care le-am realizat la baza stațiunii, pe timpul sezonului de iarnă. Tot la fel, imaginați-vă că dacă nu asfaltam drumul de la Pasul Vîlcan, ceremoniile de la Memorialul Eroilor ar fi fost mult mai restrânse, iar derularea campionatului mondial de skateboard sau concursurile de ciclism ar fi fost imposibil de realizat. Tot așa am gândit, în perspectiva deschiderii stațiunii Parâng, atunci când am decis, împreună cu președintele CJH, Laurențiu Nistor și echipa de consilieri județeni să găsim soluții pentru finanțarea asfaltării drumului spre zona alpină din Parâng. Toate aceste drumuri pe care am turnat asfalt au devenit tot atâtea puncte de acces facil în zonele cu impact turistic ale Văii Jiului”, spune Costel Avram.
Vestea bună este că, peste doar câteva săptămâni, accesul în Parâng va fi posibil pe șosea asfaltată, pe toată lungimea drumului județean 709 F, asta pentru că, în prezent, se lucrează intens și la ultimii 800 de metri ai acestui drum, de la stația meteo Parâng până la Cabana ANEFS. ”Am avut multe discuții cu cei care au cabane în Parâng, cu cei de la Salvamont, cu asociațiile de turism, cu toți cei interesați pe subiectul acestei investiții. Unii au spus că nu ar trebui să asfaltăm această porțiune de drum, alții că, dimpotrivă, e absolut necesar să facem acest lucru. Am analizat toate punctele de vedere și am convenit că o modernizare integrală a acestui drum este mai oportună decât cârpirea lui, an de an, după topirea zăpezilor. Lucrăm acum intens la acest proiect de investiții și eu sunt convins că undeva până la mijlocul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, va fi asfalt pe acest sector de drum până sus în munte, așa cum am promis”, a declarat Costel Avram.
Acesta apreciază că asfaltarea integrală a drumului din Parâng va conduce și aici la impulsionarea turismului pe timp de vară și va aduce beneficii nu doar turiștilor care vin să se bucure de frumusețea munților Parâng, ci și proprietarilor de unități de cazare și de alimentație publică care vor avea ocazia de a primi mai mulți turiști și în perioada de vară. În plus, e de părere Avram, iubitorii de munte care vor să urce pe crestele Parângului nu vor mai fi legați de programul telescaunului și vor putea ajunge mai repede sus în munte, respectiv vor putea coborî mai târziu, la apus, având posibilitatea accesului până în cel mai înalt punct al satului de vacanță din Parâng. ”Sigur că nu vom putea ține deschis acest drum și pe perioada iernii și nici nu o vom face. Sigur că mai poate fi ridicată problema locurilor de parcare, mai ales în condițiile creșterii afluxului de turiști, însă această problemă trebuie să fie rezolvată de autoritățile locale. Noi ne-am oferit, la fel ca și la Straja Lupeni, să sprijinim un astfel de proiect, însă responsabilitatea este a Consiliului local Petroșani. Dincolo însă de aceste inconveniente, e de netăgăduit impactul pozitiv pe care asfaltarea drumului până sus, în Parâng, l-a avut asupra dezvoltării turismului în zonă”, mai spune Costel Avram.
Acesta mai arată că, în scurt timp, o altă șosea alpină care parcurge un traseu spectaculos, urmează să fie modernizată pe sectorul aflat în administrarea CJH. ”Avem deja atribuit contractul pentru modernizarea DJ 672 C de la Valea de Brazi spre comuna Runcu, pe care îl vom lărgi corespunzător unei circulații rutiere în siguranță și-l vom asfalta până la limita cu județul Gorj, de unde am înțeles că și colegii din Gorj au un proiect similar pentru a moderniza acest drum, prin Cheile Sohodolului, până la Runcu. Acest drum va pune în valoare o altă zonă a Văii Jiului cu impact în ceea ce privește dezvoltarea turismului, oferind orașului Uricani deschidere spre Oltenia, ca alternativă la drumul Câmpu lui Neag-Herculane, dar mai ales oferind oportunități de dezvoltare a sectorului de turism în zonă. Din evaluările pe care le avem se lucrează acum la proiectare și, în cel mult două săptămâni, vom fi în măsură să emitem ordinul de începere al lucrărilor și pentru această investiție”, a declarat Costel Avram.
Dincolo de aceste lucrări de investiții cu impact turistic în Valea Jiului, CJH se implică și în modernizarea altor drumuri din Valea Jiului, în parteneriat cu autoritățile publice locale. ”Am asfaltat, în anii precedenți, drumul județean spre Parâng, de la intersecția cu DN 7A de pe Maleia până la Cabana Rusu, am asfaltat drumul de la Jieț, am asfaltat recent, o porțiune din drumul de la Iscroni spre Aninoasa și, pe proiectul Green Line, avem de asemenea prevăzute lucrări de asfaltare pe mai multe sectoare de drum în loclitățile Văii Jiului. Totul pentru că ne dorim să avem drumuri bune în stațiune turistice ale Văii Jiului și acționăm pentru acest obiectiv”, concluzionează Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.