Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani anunță un debut de stagiune cu ”Repetiție generală” pentru un nou an de excepție

Home Cultură Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani anunță un debut de stagiune cu ”Repetiție generală” pentru un nou an de excepție
Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani anunță un debut de stagiune cu ”Repetiție generală” pentru un nou an de excepție

Peste doar câteva zile, cortina Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani se ridică pentru o nouă stagiune, a 76-a din istoria teatrului din Valea Jiului. Nu va fi o stagiune oarecare, așa cum ne-au dat asigurări, la unison, Irina Bodea-Radu – managerul Teatrului din Petroșani, secretarul literar Claudiu Groza, regizorul Sorin Militaru și actorul Mihai Alexandru – șeful Serviciului Artistic.

Dimpotrivă, finalul de an 2023 va aduce pe scena teatrului din Valea Jiului o efervescență dramaturgică amplă, generată pe de o parte de dorința echipei acestei instituții de cultură de a-și continua traseul ascendent în mișcarea teatrală românească și, pe de altă parte, de obligația asumată de toți factorii responsabili din această instituție de a marca, așa cum se cuvine, anul 2023 care consemnează 75 de ani de la înființarea Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu”.

”Avem pregătite o serie de premiere ale unor spectacole care sperăm să ajungă la sufletul spectatorilor noștri și să fie primite cu bucurie, așa cum avem și câteva noutăți din perspectiva colaborării noastre cu alte instituții teatrale, care credem că vor fi tot atîtea frumoase suprize pentru spectatorii noștri. Anul 2023 este un an important pentru istoria teatrului din Petroșani, este anul în care aniversăm 75 de ani de existență și ne-am propus să marcăm acest eveniment, la începutul lunii decembrie, într-un fel aparte, cu un festival aniversar în care ne dorim să prezentăm producțiile noastre proprii dar, în același timp, îi vom avea la Petroșani, ca invitați speciali, pe partenerii noștri de la Teatrul ”Satiricus” din Chișinău, care vor veni cu trei spectacole foarte bune”, spune Irina Bodea-Radu, managerul TDIDS Petroșani.

Nu mai puțin de 6 premiere vor avea loc pe scena teatrului din Petroșani, în prima parte a stagiunii 2023-2024, până la finalul acestui an. Primele dintre acestea, care vor avea loc în luna septembrie, sunt chiar premiere naționale. Astfel, debutul noii stagiuni aduce în atenția publicului premiera națională a piesei ”Repetiție generală”, după Aldo Nicolaj. Criticul de teatru Claudiu Groza, secretarul literar al teatrului din Petroșani apreciază că ”acesta este, după părerea mea, cel mai bun text al dramaturgului italian Aldo Nicolaj, un autor de comedii faimos.” Regizorul spectacolului ”Repetiție generală”, Sorin Militaru ne-a dezvăluit la rândul său că ”este o comedie neagră, foarte, foarte bună în care actorii care au fost distribuiți în acest spectacol fac niște roluri memorabile, demonstrându-și încă o dată evoluția continuă, progresivă și capabilitatea de a juca roluri serioase și importante.” 

Demn de precizat este și faptul că, așa cum sesizează actorul Mihai Alexandru, premiera spectacolului ”Repetiție generală” consemnează și un alt eveniment greu de egalat, chiar și pentru instituțiile teatrale mai mari, cu atât mai mult pentru una mică, așa cum este cea de la Petroșani. ”Practic, acest spectacol este o producție 100% a teatrului nostru. De la regizorul Sorin Militaru, care este angajatul teatrului, la realizarea scenografiei și costumelor, care s-a făcut în atelierele de la Petroșani și până la toată echipa de actori distribuiți în această piesă, totul poartă exclusiv semnătura Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani”, spune Mihai Alexandru.

Premiera spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj, va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, de la ora 18,00.

Peste exact o săptămână, pe 30 septembrie 2023 este programată o altă premieră națională pe scena teatrului din Petroșani. Secretarul literar Cladudiu Groza ne dezvăluie că este vorba despre comedia ”Pacostea”, după un excepțional text scris de faimosul dramaturg Francis Veber, spectacolul bucurându-se de amprenta regizorală a lui Puiu Șerban, un pilon în lumea teatrului românesc, reputat regizor, actor și profesor în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București.

Stagiunea 2023-2024 a Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani va aduce o serie de noutăți și pentru copii și adolescenți, care se vor bucura de o serie de noi premiere ale unor spectacole dedicate lor, precum montarea emoționantului basm al Fraților Grimm, ”Hansel și Gretel”. Managerul teatrului, Irina Bodea Radu spune că surprizele sunt și mai multe, fiind în pregătire și un spectacol dedicat liceenilor, regizat de Dan Mirea și încă multe altele.

În această stagiune, pe scena teatrului din Petroșani vom putea vedea, de asemenea, și mai multe spectacole ale Teatrului de Artă din Deva, așa cum actorii din Valea Jiului vor putea fi văzuți mai des de publicul din ”capitala” județului Hunedoara, urmare a unui protocol de parteneriat între cele două teatre hunedorene aflate sub tutela Consiliului Județean Hunedoara.

Iar surprizele stagiunii 2023-2024 de la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani nu se opresc aici. Le vom dezvălui însă, pe fiecare în parte, la momentul oportun.

Poftiți, așadar, la teatru!