5 culturi agricole profitabile în România

Home Economie 5 culturi agricole profitabile în România
5 culturi agricole profitabile în România

Alegerea unei culturi agricole profitabile în România trebuie să țină cont de o serie de factori importanți, precum investiția inițială, resursele deja existente în exploatație, experiența fermierului în culturile alese, oportunitățile pe plan local și extins, dar și realizarea unor strategii de marketing și vânzare a recoltelor care vor fi obținute. Pe lângă toate acestea, importante sunt și uneltele și utilajele agricole de care ai nevoie, precum vidanja sau un mig de gunoi. În cazul lor raportul calitate-preț este principalul lucru pe care trebuie să-l iei în seamă.

Astăzi ți-am pregătit câteva sugestii de culturi profitabile pentru sezonul agricol 2023-2024. Hai să le descoperim împreună:

Cultura de roșii

Roșiile sunt printre legumele preferate, atât de legumicultori, cât și de consumatori. Cultura de roșii este cea mai profitabilă cultură agricolă din România, în acest moment. Tendințele pe piața roșiilor din acest sezonul se mențin către tomatele care au un aspect inedit, cultivate fără chimicale. Foarte vândute sunt roșiile roz, roșiile crețe și roșiile de dimensiuni mici, precum cherry sau prunișoare.

Cultura de cireșe

Cireșele rămân una dintre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici și în sezonul acesta. Prețul excelent pentru comercializare, dar și cererea mare de pe piață sunt principalele avantaje ale acestei culturi. Totodată, încurajator este și prețul de investiție într-o astfel de cultură. Spre exemplu, pentru o plantație intensivă de cireși ai nevoie de aproximativ 20.000 de euro, cu tot cu sistemul de irigații.

Cultura de căpșuni

Căpșunile sunt fructele preferate ale românilor, ceea ce reprezintă un mare avantaj din punct de vedere al principiului cerere-oferta. Cultura căpșunilor poate fi înființată atât în câmp deschis, cât și în solarii. Sezonul acesta sunt căutate căpșunile de dimensiuni medii spre mari, foarte parfumate și aromate.

Cultura de lavandă

Lavanda rămâne o cultură foarte profitabilă și în 2023-2024. Marele avantaj al acestei culturi constă în faptul că se poate cultiva pe suprafețe mici și nu are nevoie de lucruri complicate de îngrijire. Riscurile principale ale culturii sunt reprezentate de buruieni și secetă, iar de procesul de tundere a tufelor depinde productivitate și durata de viață a plantației.

Cultura de salată verde

Salata verde este cea mai profitabilă cultură de solar din sezonul rece. Marele avantaj al acestei culturi agricole constă în tehnologia simplă de înființare, creștere și îngrijire. Cultura de salată verde are o perioadă scurtă de vegetație, aproximativ 50 de zile și este foarte rezistentă la frig. Trendul ultimelor sezoane au arătat că nu doar salata verde simplă este profitabilă, ci și celelalte varietăți, precum salata creață, salata iceberg sau salata rucola.

Dacă îți dorești să-ți transformi pasiunea pentru natură și cultivare într-o afacere profitabilă acum este momentul potrivit. Alege cultura pe care o îngrijești ușor, citește pentru a afla toate informațiile despre ea și achiziționează utilajele agricole necesare de calitate. Toate aceste aspecte vor reprezenta începutul bun al afacerii tale.