Debut de stagiune cu aplauze furtunoase și ovații pentru actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu”, la excepționala premieră națională a spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj

Home Cultură Debut de stagiune cu aplauze furtunoase și ovații pentru actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu”, la excepționala premieră națională a spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj
Debut de stagiune cu aplauze furtunoase și ovații pentru  actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu”, la excepționala premieră națională a spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj

Succesul este de partea celor curajoși, iar curajul aparține celor cu adevărați talentați! Așa s-ar putea explica, în doar câteva cuvinte, ropotele de aplauze și ovațiile care n-au contenit minute bune la finalul spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj, premiera cu care echipa Teatrului Dramatic ”I. D. Sîrbu” a deschis sâmbătă, 23 septembrie 2023, noua stagiune.

Reacția publicului a venit în  mod firesc, după aproape două ore în care replicile din textul dramaturgului italian Aldo Nicolaj, dar mai ales prestația celor 6 protagoniști, atât de inspirat aleși de regizorul Sorin Militaru, au făcut ca publicul cu interfereze permanent cu scena, prin zâmbete, hohote de râs și dese și intense aplauze.

Într-un fel, intuiam că așa se va întâmpla, încă de la anunțul făcut de conducerea teatrului cu privire la spectacolul de debut al noii stagiuni de la Petroșani. Asta pentru că Aldo Nicolaj este un autor de comedii deosebit de apreciat în întreaga lume, așa cum criticul de teatru Claudiu Groza recomandă ”Repetiție generală” drept ”cel mai bun text scris de dramaturgul italian”. Mai mult, așa cum spune Claudiu Groza (secretarul literar al teatrului din Petroșani), ”regizorul Sorin Militaru a mizat în acest spectacol pe o distribuție perfect ajustată la tipologia personajelor piesei. De la interacțiunile scenice la mimică, mișcare, costume, decor, tot ansamblul  pune în valoare cu har și haz comedia de zile mari a lui Aldo Nicolaj.”

Intriga acestei comedii aduce în atenție peripețiile unei familii de ”găinari” dornici să facă saltul ”profesional” la statutul de bandiți adevărați, ”despre care scriu ziarele și se vorbește la radio”, prin răpirea unei dame extrem de bogate a cărei răscumpărare le-ar fi adus, negreșit, căpătuiala. Orbiți de ideea lor, dar mai ales depășiți de capacitățile mediocre de bieți hoți cu CV la ”mititica”, planul lor dă greș, în locul femeii bogate fiind răpită secretara acestuia. Comicul situației este și mai intens după ce familia lui Don Alfonso află că, de fapt, tărășenia a fost pusă la cale de un vecin, unchiul secretarei răpite, hoț și el, dar cu ceva mai multă minte. Acesta va explica, în cele din urmă, că farsa nu a reprezentat decât o ”repetiție generală” pentru adevărata răpire care ar putea să le schimbe tuturor viața.

Regizorul Sorin Militaru a intuit perfect potențialul actorilor pe care i-a ales pentru a face parte din distribuția acestui spectacol, în care Dorin Ceagoreanu face un rol fenomenal jucând ”Tatăl”, alături de Oana Liciu-Gogu (”Mama”), din nou fantastică în acest rol care-i vine ”mănușă”. Absolut remarcabilă este prestația tânărului actor Bogdan Constantin Tălmaciu (în rolul lui fiului ”Giorgio”), de curând intrat în trupa teatrului din Valea Jiului, dar care și-a câștigat pe deplin, cu acest rol, un loc în inimile spectatorilor. Deși nu se află la primul său rol de ”blondă sexy”, Izabela Badovics joacă magistral rolul ”Luisei” (logodnica lui Giorgio) în acest spectacol, în care prezența sa dă ”sarea și piperul” acestuia. În contrast cu familia de hoți tăntălăi,  este ”Vecinul” binevoitor și șmecher, interpretat remarcabil de tânărul actor Andrei Șchiopu și ”Vilda”, secretara răpită, rol pe care-l interpretează cu har și lejeritate Patricia Buraga, o altă valoroasă reprezentată a tinerei generații de actori din trupa teatrului de la Petroșani.

Nu încape îndoială că misiunea asumată, cu mult curaj, de întreaga echipă implicată în punerea în scenă a spectacolului ”Repetiție generală”, jucat în premieră națională pe scena Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani (condus de actrița Irina Bodea-Radu) și-a atins scopul. Astfel, piesa lui Aldo Nicolaj devine încă un reper de succes în repertoriul teatrului din Valea Jiului, demonstrând că, așa cum spuneam de la bun început, succesul este de partea celor curajoși, iar curajul aparține celor cu adevărați talentați!

Motiv pentru care vă recomandăm să vizionați (și) următoarele reprezentanții ale spectacolului ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj, în savuroasa viziune regizorală a reputatului regizor Sorin Militaru, pusă în scenă la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, un teatru care-și face tot mai mult loc în elita instituțiilor de acest fel din țara noastră.