Salonul Studențesc de Fotografie vernisat la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani

Home Cultură Salonul Studențesc de Fotografie vernisat la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani
Salonul Studențesc de Fotografie vernisat la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani

Organizarea unui Salon Național Studențesc de Fotografie a devenit deja unul dintre evenimentele de tradiție de pe agenda culturală a Casei de Cultură a Studenților de la Petroșani. În acest context luni, 25 septembrie 2023, la galeria de artă din cadrul instituției culturale studențești din Petroșani a avut loc vernisajul expozițional al ediției din acest an a ”Salonului Studențesc de Fotografie”.

Directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, lector universitar doctor Lavinia Hulea spune că, spre deosebire de edițiile precedente, cea din acest an dar și cele care vor urma sunt realizate într-o nouă formulă organizatorică. ”Până în prezent, Salonul Național Studențesc de Fotografie organizat de noi era deschis participării tuturor studenților interesați de arta fotografică, din toate centrele universitare din România, însă numărul foarte mare de lucrări pe care-l primeam, în contrast cu spațiul expozițional destul de restrâns de care dispunem, ne punea în situația de a nu avea posibilitatea să prezentăm în mod corespunzător toate lucrările selectate. Acesta este principalul motiv pentru care am regândit, din acest an, Salonul Studențesc de Fotografie, propunându-ne ca, în fiecare an, să oferim unui singur centru universitar, unei singure facultăți de profil, oportunitatea de a-și prezenta cei mai buni studenți cu cele mai bune lucrări de artă fotografică într-o astfel de expoziție. Începem anul acesta cu studenții Facultății de Arte și Design de la Univesitatea de Vest din Timișoara”, a declarat Lavinia Hulea, ditrectorul CSS Petroșani, curatorul expoziției.

Expoziția de artă fotografică vernisată în avanpremiera deschiderii anului universitar aduce, astfel, în atenție, o serie de lucrări de artă fotografică, în principal acesta fiind chiar lucrări de absolvire ale studenților Facultății de Arte și Design din Timșoara. Aceste lucrări aparțin studenților: Bianca Cernescu, Mihai Teslariu, Cristian Borjac, Ovidiu Cărăbeț, Amanda Baderca, Denisa Oros, Andrei Izvercian, Flavia Parîia, Andrei Pamfiloiu, Cristina Rus, Bogdan Drăgan, Denisa Giuglea, Alin Man, Amalia Gaiță, Gabriel Ban, Alexandra Costea, Alex Ștefănescu, Claudia Oniciu,  Ruben Bereczki, Beatris Hațegan, Florin Ianăși, Benjamin Bledea.

Curatori artistici ai expoziției de artă fotografică de la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani sunt profesorii Mădălin Marienuț și Stelian Acea.

”Expoziția aduce în atenție lucrări de artă fotografică cu elemente artistice care pun în valoare creativitatea autorilor, jocul luminilor și umbrelor, intercalarea de accesorii moderne care crează un univers artistic tipic fotografiei de artă contemporană, în care imaginile par adesea reflexii ale unor vise iar, în unele cazuri, am descoperit în lucrările expuse inclusiv fotografii realizate cu elemente tehnice care transformă imaginea fotografică aproape într-o imagine picturală. În ansamblu, este evident faptul că avem de a face cu artiști plini de inspirație și talent, cu artiști care stăpânesc foarte bine tehnica fotografiei clasice dar, în egală măsură, care știu să valorifice la potențial maxim tehnologia modernă, aducând în fața publicului imagini demne de statutul de artă fotografică”, a declarat artistul fotograf Sorin Oprea.

Pasionații de artă fotografică pot viziona lucrările expuse la ediția din acest an a Salonului Național Studențesc de Fotografie” de studenții Facultății de Arte și Design din Timișoara, aceasta fiind deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul oral 9-15, până la finalul acestei luni. Intrarea este liberă!