Biblioteca municipală din Petroșani va purta numele reputatului om de cultură Valeriu Butulescu

Home Administrație Biblioteca municipală din Petroșani va purta numele reputatului om de cultură Valeriu Butulescu
Biblioteca municipală din Petroșani va purta numele reputatului om de cultură Valeriu Butulescu

Iată un dar elegant şi pe deplin meritat, oferit de municipalitatea din Petroşani scriitorului şi omului de cultură Valeriu Butulescu, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 ani. Biblioteca Municipală a primit numele autorului care, prin lucrările sale, a purtat renumele localităţii noastre pe toate meridianele planetei.

Iniţiativa a fost a primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, fiind votată în unanimitate de Consiliul Local. Admirabilă a fost atitudinea consilierilor care, indiferent de partidul din care fac parte, l-au felicitat public pe Valeriu Butulescu, subliniind că performanţele sale remarcabile în plan cultural justifică pe deplin această onoare.

Publicaţia noastră a monitorizat şi popularizat constant realizările acestui remarcabil scriitor și om de cultură. Îl felicităm şi noi, urându-i cât mai multe succese în continuare.

Vă redăm un fragment din consistenta expunere de motive care a stat la baza acestui proiect:

„Scriitorul petroşenean Valeriu Butulescu a împlinit anul acesta şaptezeci de ani de viaţă, dintre care şaizeci petrecuţi  în municipiul Petroşani. Prolifica sa activitate literară e legată de numele localităţii noastre, unde a debutat ca poet în 1973 şi ca dramaturg în 1993.

Palmaresul literar al lui Valeriu Butulescu este impresionant. O sinteză  se regăseşte în materialele anexate:  65 cărţi publicate (45 peste hotare), 84 premiere teatrale (13 peste hotare), 85 premii locale, regionale, naţionale şi internaţionale (19 peste hotare).

Este prezent în cca. 600 antologii de aforisme din lumea întreagă, a  strâns aproximativ  o mie de cronici, aprecieri  şi texte referitoare la scrierile sale, publicate în România şi în lume, în ţări de pe toate continentele, semnate de importanţi critici, publicişti, exegeţi şi oameni de cultură.

O popularitate aparte au dobândit aforismele sale, citate, invocate sau publicate în 142 state ale lumii.

Considerat  a fi “cel mai tradus scriitor român în viaţă”, în “Istoria literaturii române contemporane” criticul Alex. Ştefănescu apreciază  realizările lui Valeriu Butulescu ca pe o performanţă nemaiîntâlnită la alt scriitor român.”

Acelaşi critic scrie tranşant în Evenimentul Zilei din 30 august 2017: “În alte ţări, în mediile cultural, faci o impresie bună dacă spui că vii din ţara în care  trăieşte Valeriu Butulescu. Cine este Valeriu Butulescu? Este cel mai valoros  autor de aforisme din România, din toate timpurile, şi unul dintre cei mai valoroşi din lume. Cărţile lui au apărut în toate limbile pământului şi pretutindeni au fost comentate cu admiraţie. A primit numeroase premii în străinătate.”