De Ziua Seniorilor, la Lupeni s-a demonstrat că ”Viața bate filmul!”

Home Cultură De Ziua Seniorilor, la Lupeni s-a demonstrat că ”Viața bate filmul!”
De Ziua Seniorilor, la Lupeni s-a demonstrat că ”Viața bate filmul!”

Ecourile evenimentului organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni duminică, 1 octombrie 2023, dedicat seniorilor acestei comunități continuă să genereze aprecieri și admirație, în rândul celor care au avut inspirația de a fi prezenți la un spectacol cu adevărat eveniment găzduit în eleganta sală a Palatului Cultural ”Minerul”.

Aici, sute de oameni au trăit bucuria întâlnirii cu o pleaidă de artiști valoroși, veniți la Lupeni pentru a cânta în fața publicului din orașul celui care le-a compus cele mai recente șlagăre în devenire: Bela Andrași. Ideea valorosului grup de creație artistică Bela Andrași-Camelia Florescu, de a organiza și la Lupeni un concert prilejuit de lansarea albumului de debut al compozitorului și interpretului lupenean Bela Andrași, album intitulat ”Viața bate filmul”, dublat de lansarea albumului ”Noapte de vară” al compozitoarei și interpretei Camelia Florescu, a fost îmbrățișată de primarul Lucian Resmeriță și astfel a luat naștere ideea acestui concert, devenit cel mai frumos cadou destinat seniorilor comunității locale din municipiul Lupeni, cu prilejul Zilei Vârstnicilor.

Dincolo de recitalurile absolut încântătoare ale celor doi protagoniști, valoarea acestui spectacol artistic a fost ridicată la cote și mai înalte de prezența în fața unui public excepțional, așa cum este cel din Valea Jiului, a unor admirabili artiști care au descoperit, la rândul lor, compozițiile lui Bela Andrași pe versurile Cameliei Florescu, și le-au inclus în repertoriul lor. Poate mai puțin cunoscuți publicului din Valea Jiului, Ionela Mardare Mirică, Robert George sau Ina Strurza, au cucerit instant inimile publicului, la fel cum tenorul Sorin Lupu de la Opera Națională din Cluj-Napoca a fermecat auditoriul, iar recitalurile emblematicelor reprezentante ale muzicii ușoare românești din toate timpurile, Carmen Rădulescu și Silvia Dumitrescu au electrizat pur simplu publicul entuziast care, nici după aproape 4 ore de spectacol, nu s-ar fi despărțit de acești impresionanți artiști. Iar pentru ca spectacolul ”Viața bate filmul” să fie unul complet, prezentarea acestuia i-a fost încredințată lui Octavian Ursulescu, probabil cel mai valoros prezentator de spectacole din România în ultima jumătate de secol, care s-a ridicat și de această dată la înălțimea reputației sale.

Chimia dintre artiști și publicul lupenean a fost una reciprocă, pentru că așa cum am avut ocazia să culegem la cald primele impresii ale artiștilor după evoluția lor în fața publicului lupenean, aceasta a fost într-o concluzie unanimă, una absolut fantastică. De altfel, cuvintele sunt prea sărace pentru a putea descrie cu adevărat emoția și bucuria acestei întâlniri sub semnul muzicii între seniorii Lupeniului și seniori ai arte muzicale din țara noastră.

Evident că emoțiile cele mai mari i-au aparținut lui Bela Andrași, talentatul artist din Lupeni care trăiește, de câțiva ani încoace, incredibila poveste a succesului, dăruită doar marilor artiști, ca o recompensă binemeritată a remarcabilului său talent. ”Încă trăiesc sub imperiul unor emoții și îmi este greu să cred că mi se întâmplă ceea ce mi se întâmplă. Nu mi-am imaginat vreodată că artiști atât de valoroși, precum Carmen Rădulescu sau Silvia Dumitrescu, idoli ai tinereții mele, îmi vor cânta compozițiile muzicale. Nu mi-am imaginat că maestrul Octavian Ursulescu va spune cuvinte atât de frumoase despre muzica mea, că artiști precum Denis Ștefănescu, Ionela Mardare Mirică, Ina Sturza, Robert George vor dori să le scriu piese, așa cum nu mi-am imaginat că voi cânta acasă, la Lupeni, o baladă rock cu ”ortacul” Sorin Lupu, unul dintre cei mai mari tenori ai României. Și nu mi-am imaginat că spectacolul nostru se va bucura de un așa de mare succes aici, la mine, la Lupeni. Toate acestea, deși sunt realități pe care le-am trăit, încă îmi par doar ca un vis. Și nu pot fi decât recunoscător că trăiesc acest vis datorită Cameliei Florescu, un artist desăvârșit și complet, și un manager perfect. Așa cum sunt recunoscător primarului Lucian Resmeriță pentru șansa de a reputa acest succes pe cea mai dragă scenă din viața mea, cea de la Palatul Cultural din Lupeni. Tuturor, vă mulțumesc și mă înclin în fața unui public așa cum nu am mai întâlnit niciunde”, ne-a mărturisit Bela Andrași.

Dincolo de regalul artistic oferit seniorilor Lupeniului în spectacolul ”Viața bate filmul”, evenimentul a prilejuit și lansarea volumului de versuri ”Evadarea din mine” semnat de aceeași plină de har Camelia Florescu, o excepțională culegere de texte lirice valoroase, devenite ”librete” pentru piese muzicale la fel de valoroase. Am avut, la rândul meu, privilegiul de a vorbi publicului din Lupeni, de pe scena Palatului Cultural, despre această carte și despre Camelia Florescu, dar asta este o altă poveste pe care o vom depăna într-un articol special dedicat acestui moment.

În plus, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, mi-a făcut onoarea de a invita pe scena evenimentului dedicat Zilei Persoanelor în Vârstă, familiile Eleonora și Eugen Olăreț, Cornelia și Candide Ilie, Floarea și Constantin Balica, premiate de administrația publică locală pentru performanța aniversării ”nunții de aur”.

”A fost o zi plină de emoție. Pe de o parte, a fost bucuria reîntâlnirii cu seniorii municipiului Lupeni, cu părinții și bunicii noștri, cu oamenii cărora le datorăm recunoștință infinită și pe care îi stimăm pe măsura rolului pe care l-au avut în viața comunității noastre. Pe de altă parte, a fost bucuria de a-i premia pe cei care, prin parcursul vieții lor de familie, vreme de peste o jumătate de secol, sunt etalonul simbolic cel mai obiectiv și cel mai frumos a ceea ce înseamnă familia, dragostea și înțelegerea, viața. Trăiesc întodeauna emoția acestui eveniment cu o mare intensitate, pentru că am o admirație și un respect profund față de acești oameni demni de tot respectul din marea noastră familie a comunității locale din municipiul Lupeni. Apoi, laolaltă cu toți cei din sală, am trăit din plin bucuria și emoțiile unui spectacol de zile mari, cu artiști într-adevăr demni de acest statut și-l felicit și-i mulțumesc lui Bela Andrași că ne-a creat posibilitatea unui astfel de eveniment artistic”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Bucuria pe care am citit-o, în egală măsură, pe chipurile celor care din sală ori de pe scena evenimentului dediat seniorilor din Lupeni anul acesta, confirmă pe deplin că acolo unde există talent și unde este respect pentru oamenii valoroși, mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare dintre aceștia ”viața bate filmul!”