Valori autentice ale Văii Jiului prezentate la Adunarea Momârlanilor de la Petroșani

Home Stiri la zi Valori autentice ale Văii Jiului prezentate la Adunarea Momârlanilor de la Petroșani
Valori autentice ale Văii Jiului prezentate la Adunarea Momârlanilor de la Petroșani

Aflată la cea de-a doua sa ediție, Adunarea Momârlanilor, un eveniment inedit și binevenit, a adus în atenție, la finalul săptămânii trecute, timp de trei zile, o parte din ceea ce reprezintă valorile acestei comunități unice în țara noastră, pe care le au gospodarii băștinași din Ținutul Momârlanilor.

Organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, în parteneriat cu postul local de televiziune Mondo TV, evenimentul a prilejuit nu doar o frumoasă Adunare a Momârlanilor de pe văile și satele Petroșaniului, ci și întâlnirea tuturor oamenilor care prețuisc comunitatea momârlănească din întreaga Vale  Jiului. Pentru toți aceștia, organizatorii au pus la dispoziție nu doar un emoționant program artistic, în care tradițiile, portul, cântecul și jocul tipic acestei comunități, într-un cuvânt folclorul, au fost puse în valoare, ci în care cei prezenți s-au putut bucura de ocazia, destul de rară, din păcate, de a achiziționa produse alimentare și gastronomice specifice, produse chiar în gospodăriile momârlanilor din Valea Jiului. În plus, așa cum se obișnuiește la orice nedeie populară, gazdele și oaspeții sau putut bucura, laolaltă, într-o inedită agapă prietenească, de degustarea celebrului păsat, produs de momârlani destoinici și pricepuți chiar în fața publicului.

Adunarea Momârlanilor de la Petroșani a prilejuit oamenilor și bucuria de a vedea și aplauda o frumoasă paradă a costumelor populare, purtate de toți cei care sunt ori se simt apropiați acestei comunități speciale, dar și o paradă cu cai care s-a bucurat de aprecierile locuitorilor. De firești aprecieri s-a bucurat și spectacolul folcloric conceput special pentru acest eveniment de apreciatul realizator de spectacole Ionuț Drăgotesc (el însuși reprezentant de cinste al momârlanilor Văii Jiului), în care pe scena din centrul civic al municipiului Petroșani au urcat, rând pe rând, tineri și deosebit de talentați artiști, pregătiți în cadrul Asociației Culturale ”Lirica”, sub bagheta profesorului Tiberiu Coconeț ori ai Ansamblului ”Mesagerii iubirii”, coordonați de prof. Mariana Peptenaru, dar și rapsozi populari îndrăgiți precum: Alexandra Giurgiu, Leo Cosma și Orchestra Balkanic, Nicu Novac (care au concertat vineri),  Ionela Magyari, Teodora Filip, Nelu Ban Fântână, Paula Hriscu (care au concertat sâmbătă), Lenuța Ciuta, Andrada și Marinică Paul (care au concertat duminică).

Pentru implicarea lor activă în viața comunității locale, dar mai ales pentru felul în care dovedesc că sunt veritabili moștenitori și păstrători ai tradițiilor momârlănești, mai mulți reprezentanți de seamă ai acestei comunități au fost distinși cu premii speciale, oferite de reprezentanții municipalității.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Petroșani a concluzionat: ”Este mereu o mare bucurie să ne reîntâlnim cu tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri, cei care au scris istoria acestor meleaguri de poveste. La Adunarea Momârlanilor, sărbătoarea noastră locală ajunsă la cea de a II-a ediție, am adus în fața oamenilor bucatele tradiționale, muzica, dansul și costumele populare și le mulțumesc celor care au venit în număr atât de mare în Centrul Civic al municipiului Petroșani să-i cinstim împreună pe momârlani – populația băștinașă a Văii Jiului. Adunarea Momârlanilor este înainte de toate o sărbătoare a comunității, pe care ne bucurăm că am reușit să o aducem în zilele noastre, să transmitem mai departe aceste bogății spirituale unice ale Văii Jiului.Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și și-au dat concursul pentru reușita acestui eveniment!”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.