La Petrila, în cadrul festivalului cultural ”Valea Jiului Literară” s-a deschis, în premieră, ”Biblioteca Vie”

Home Cultură La Petrila, în cadrul festivalului cultural ”Valea Jiului Literară” s-a deschis, în premieră, ”Biblioteca Vie”
La Petrila, în cadrul festivalului cultural ”Valea Jiului Literară” s-a deschis, în premieră, ”Biblioteca Vie”

Pe cât de inedită, pe atât de binevenită ideea bibliotecarei Oana Bălănescu de la Biblioteca orășenească ”Gheorghe Ittu” din orașul Petrila, de a marca ”Noaptea Bibliotecilor” prin organizarea unui festival literar care să aducă față în față scriitorii Văii Jiului cu cititorii și pasionații de literatură.

Pornind de la această idee, vineri, 6 octombrie 2023, în inima comunității locale petrilene, pe platoul și parcul din fața Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt” s-a desfășurat prima ediție a Festivalului ”Valea Jiului Literară. Books Walley Festival”. Evenimentul poartă amprenta organizatorică a Bibliotecii orășenești  ”Gheorghe Ittu” fiind derulat prin intermediul Clubului ”Fete neînfricate”, care funcționează în cadrul bibliotecii și a fost susținut și finanțat de Primăria orașului Petrila și Consiliul Local Petrila. De la bun început, parteneri ai  acestui proiect s-au dovedit a fi o seamă de scriitori și jurnaliști din Valea Jiului, dar și Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani și Clubul Copiilor Valea Jiului, prin Cercul de Artă de la Petrila.

Bibliotecarul Oana Bălănescu, organizatorul evenimentul, spune că principalul obiectiv al acestui proiect s-a dorit a fi promovarea patrimoniului cultural local în ceea ce privește cultura scrisă. ”Totodată, am dorit soluționarea unei probleme-paradox descoperită în rândul cititorilor și al scriitorilor: sunt cititori care vor să achiziționeze cărți scrise de către concetățeni de-ai lor dar nu le găsesc; la rândul lor, mulți dintre scriitori nu reușesc să-și vândă cărțile. Astfel, o secțiune a festivalului a fost tocmai cu cărți ale scriitorilor din Valea Jiului, puse spre vânzare sau măcar spre informarea publicului”, a declarat Oana Bălănescu.

Evenimentul a prilejuit astfel publicului iubitor de carte o întâlnire cu valoroși scriitori ai Văii Jiului, care și-au prezentat creațiile, fie prin recitaluri de poezie, fie prin lansări de carte, fie prin dialoguri directe cu publicul și oferirea de autografe pe cărțile lor. Ideea deschiderii unei ”Bibliotecii Vii” s-a dovedit a fi deosebit de inspirată, iar publicul a putut, spre exemplu, să vizioneze un emoționant recital de poezie în lectura autorilor avându-i ca protagoniști pe poeții Elisabeta Bogățan, Dorel Neamțu, Mirela Cocheci, Carmen Pinte, Anca Ciolca, Robert Vladu, Ianina Cupșan Morar, Mariana Ghicioi. Au mai fost lecturate, de asemenea, poezii din creația lui Ioan Dan Bălan sau Ion Hirghiduș.

Unul din punctele principale ale acestei manifestări l-a constituit seria lansării unor cărți de excepție, în prezența autorilor, pornind de la cel mai recent volum semnat de prof.dr. Mihai Barbu (”Creative writing. A la Roumanie) și până la excepționalele volume de reportaj ”Afganistan – chipuri ale războiului” a lui Ilie Pintea sau ”DusÎntors”, emoționantul jurnal de călătorii în Mongolia al ineditului tandem de autori Mihai și Vladimir Barbu (tată și fiu), evenimente care s-au bucurat de o evidentă și firească atractivitate din partea publicului.

Acestor valoroși oameni de litere ai Văii Jiului și ai României, li s-au alăturat în ”Biblioteca vie” de la Petrila, fie cu prezența, fie cu creațiile lor literare, alți tot la fel de valoroși scriitori, precum: Ion Hirghiduș, Dumitru Gălățan Jieț, Ioan Velica, Marian Boboc, Augustin Țanca, Gilbert Danco, Gabriela Fecioru, Ionela Ablai, Gabriela Cecilia Feier, Rahela Barcan, Dumitru Velea, Petre Braiț ș.a., iar de dincolo de porțile Raiului, s-a simțit prezența sufletelor lui I.D. Sîrbu, Ioan Dan Bălan, Mircea Andraș sau Petrică Birău, ale căror cărți, care se regăsesc în colecția de aur a Bibliotecii ”Gheorghe Ittu” au putut fi răsfoite în ”Valea Jiului Literară”.

De un remarcabil și firesc succes s-au bucurat și de data aceasta actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, deghizați în costumele celor mai frumoase și apreciate personaje din cărțile de povești, aceștia bucurându-se de atenție maximă mai ales din partea copiilor, veniți în număr mare la acest eveniment. Tot pentru cei mici, organizatorii au pregătit și alte surprize, de la ”face painting” până la tombolă cu premii.

De asemenea, într-o fericită îngemănare a artelor, Valea Jiului Literară s-a contopit în ”Noaptea Bibliotecilor” de la Petrila, cu Valea Jiului Artistică. Asta deoarece, pe de o parte, elevii prof. Radu Dacian Chința de la Cercul de Artă al Clubului Copiilor Petrila au făcut un remarcabil exercițiu de creație la fața locului, finalizat chiar cu o expoziție de caricaturi rezultate din acest demers artistic, iar în mijlocul iubitorilor de cultură s-au regăsit și numeroși artiști plastici valoroși, precum Ion Barbu, Lili Rub, Radu Chința, Daciana Chința, Sorin Oprea ș.a.

Succesul acestui demers inedit a surprins nu doar publicul, încântat la maxim de ceea ce au putut vedea și trăi în prima ediție a festivalului ”Valea Jiului Literară”, ci și organizatorii. ”A fost peste așteptările noastre. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au făcut posibilă această acțiune a noastră, de la scriitori și artiști, până la minunatul public. Ne-am convins încă o dată că viața culturală a Petrilei, a Văii Jiului pulsează puternic și că oamenii au nevoie de astfel de momente de interacțiune cu creatorii de frumos, motiv care ne determină să ne gândim deja la reeditarea cât mai grabnică a unei astfel de oportunități”, a spus, în concluzie, bibliotecara Oana Bălănescu.