Teatrele hunedorene pe scena Festivalului Internațional de Teatru FESTIS 2023 de la Chișinău

Home Cultură Teatrele hunedorene pe scena Festivalului Internațional de Teatru FESTIS 2023 de la Chișinău
Teatrele hunedorene pe scena Festivalului Internațional de Teatru FESTIS 2023 de la Chișinău

Colaborarea deschisă de cele două instituții teatrale din județul Hunedoara cu Teatrul Național de Stat ”Satiricus” din Republica Moldova, condus de reputatul regizor Sandu Grecu aduce după sine și prezența actorilor de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, dar și de la Teatrul de Artă din Deva pe tabloul artistic al unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru de la Chișinău.

Festivalul Internațional de Teatru FESTIS de la Chișinău, organizat sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Chișinău, aflat la cea de-a VI-a ediție, și-a deschis porțile la începutul lunii octombrie 2023 și va aduce pe scena Teatrului Național ”Satiricus” din capitala Republicii Moldova zeci de reprezentanții artistice susținute de prestigioase instuții teatrale din Moldova, Georgia și România, cum sunt: Teatrul ”Stela Popescu” din București, Teatrul ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Dramatic de Stat ”Meskheti” din Akhaltsikhe (Georgia), Teatrul ”Alexie Meteevici” din Chișinău, Teatrul Muzical-Dramatic ”Bogdan Peticeicu Hașdeu” din Cahul, Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov, Teatrul Național ”Aurel Manea” din Turda, Teatrul ”Alexandru Davila” din Pitești, Asociația Culturală ”George” din Brașov, Teatrul de Vest din Reșița, Teatrul ”Jean Bart” din Tulcea, Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” din Suceava, cărora li se alătură, cum spuneam, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și Teatrul de Artă din Deva.

”Este o mare onoare pentru județul Hunedoara ca amblele instituții teatrale aflate în subordinea Consiliului județean Hunedoara să fi prezente în cadrul acestui Festivalul Internațional de Teatru, organizat sub bagheta reputatului regizor Sandu Grecu la Chișinău. Mă bucur că, în urmă cu câțiva ani, ca urmare a relațiilor de colaborare pe care conducerea CJH le-a stabilit cu Primăria Chișinău, am reușit să deschidem, această punte de colaborare în domeniul culturii cu Teatrul ”Satiricus” de la Chișinău și cu maestrul Sandu Grecu, care după cum se știe, a montat câteva piese de mare succes atât la teatrul din Petroșani, cât și la Deva. Le doresc succes celor două trupe de teatru hunedorene care sunt convins că ne vor reprezenta cu cinste în acest regal de teatru de la FESTIS 2023 Chișinău și vor culege aplauzele publicului și aprecierilor colegilor și criticilor de specialitate”, a declarat Ion Bădin, vicepreședinte al Consiliului județean Hunedoara, coordonator al activității celor două instituții de teatru din județul nostru.

La FESTIS 2023, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” va prezenta un număr de trei spectacole, numărul maxim admis în festival pentru o instituție, aceasta fiind, în opinia managerului Irina Bodea-Radu, o dovadă a aprecierii de care se bucură această instituție cultural-artistică în rândul organizatorilor și o consecință a succesului repurtat la ediția din anul precedent. ”Vom prezenta la FESTIS 2023 spectacolele: ”Minunea” de Gyorgi Schwajda în regia lui László Molnár (din Ungaria), piesa cu care am deschis anul teatral 2023 la Petroșani, spectacol care se va juca la Chișinău pe 13 octombrie.  Apoi, pe 14 octombrie vom prezenta spectacolul ”Regele, bufonul și domnii șobolani” după Matei Vișniec, spectacol pus în scenă sub bagheta regizoarei Muriel Manea Jakab, pe care publicul din Valea Jiului l-a putut revedea chiar în aceste zile. Iar cel de-al treilea spectacol pe care-l vom juca la Festivalul de Teatru de la Chișinău în 15 octombrie este cea mai recentă premieră pe care am prezentat-o la Petroșani, ”Pacostea” o adaptare după Francis Veber realizată de Irina Margareta Nistor, spectacol pus în scenă sub bagheta regizorului Puiu Șerban”, spune Irina Bodea-Radu, managerul Teatrului Dramatic ”I.D. Sârbu” din Petroșani.

Teatrul De Artă din Deva va fi prezent la FESTIS 2023 Chișinău, cu spectacolul ”Mafia femeilor” de Aldo Lo Castro, în regia lui Mihai Panaitescu, spectacol care va fi prezentat pe 12 octombrie 2023 pe scena Teatrului ”Satiricus” din Chișinău.