INSEMEX Petroșani prezent la cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB din Africa de Sud

Home Stiri la zi INSEMEX Petroșani prezent la cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB din Africa de Sud
INSEMEX Petroșani prezent la cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB din Africa de Sud

În perioada 1-6 octombrie 2023 a avut loc, în Africa de Sud, cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare științifică la care România a fost reprezentată de o delegație a INCD INSEMEX Petroșani.

Astfel, la această importantă reuniune internațională care a adus laolaltă 600 de participanți din 23 de țări ale lumii, reprezentantii INCD-INSEMEX și ai Romaniei dr. ing. George Artur Găman, director general al INSEMEX Petroșani și dr.ing. Daniel Pupăzan, director tehnic al Institutului, De altfel, cei doi cercetători fac parte din conducerea acestui înalt Organismul Internațional de Salvare Minieră , dr.ing. George Artur Găman fiind  membru al Comitetului Director al acestei entități, de asemenea fiind și președinte de onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România (ASMS) așa cum dr. ing. Daniel Pupăzan este presedintele executiv al aceleasi asociatii.

Participanții la cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB s-au întrunit în Sun City Conference Center, obiectivele principale ale Conferinței fiind dezbaterea incidentelor din domeniul minier petrecute în ultimii ani precum și modul lor de abordare și rezolvare, dar și cunoașterea ultimelor inovatii în domeniul salvării miniere și promovarea de propuneri pentru noi colaborări.

”Lucrările științifice prezentate în cadrul Conferinței au abordat teme precum intervențiile în situații de urgență, tactica medicală în salvările miniere, tranziția antrenamentelor clasice către cele operate cu ajutorul realității virtuale, managementul operațiilor de salvare minieră, prezentarea ultimelor tehnologii în domeniul de salvare minieră. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a participat cu lucrarea “Mobile training systems for mines rescue ” echipament care face parte din Instalatia de Interes National PCDIEX, lucrare care a accentuat importanța utilizării poligoanelor mobile de antrenament, care împreună cu realitatea virtuală, reprezintă viitorul operațiunilor de salvare minieră”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, director general al INCD-INSEMEX Petroșani.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și ultimele noutăți în domeniul echipamentelor de protecție prezentate de companiile DEZEGA, DRAEGER, LTE Medical Solutions, etc. De asemenea, cu acest prilej, a avut loc o vizită tehnică la statia de salvare “Carletonville Rescue Station” și la mina “Impala Platinum Mine”, unde salvatorii au prezentat exerciții și metode de antrenament și intervenție în domeniul salvării miniere.

Potrivit directorului general al INSEMEX Petroșani, la întâlnirea reprezentanților din fiecare țară, au fost discutate, totodată, o serie de subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locației unde se va desfășura următoarea conferință, care va avea loc în anul 2025, în Austria.