Cele două teatre din județul Hunedoara au impresionat pe scena Festivalului FESTIS 2023 de la Chișinău

Home Cultură Cele două teatre din județul Hunedoara au impresionat pe scena Festivalului FESTIS 2023 de la Chișinău
Cele două teatre din județul Hunedoara au impresionat pe scena Festivalului FESTIS 2023 de la Chișinău

Cele două instituții teatrale din județul Hunedoara, respedtiv Teatrul de Artă Deva și Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au impresionat pe scena Festivalului Internațional de Teatru FESTIS 2023, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău, sub motto-ul „Gândește liber”.

FESTIS 2023 este unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Republica Moldova, reunind timp de o lună zeci de reprezentații ale unor trupe de teatru de prestigiu din Europa de Est, evenimentul fiind organizat de către Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, condus de reputatul regizor Sandu Grecu, împreună cu Primăria Municipiului Chișinău. Alături de cele două teatre din Hunedoara și de teatrul gazdă, la Chișinău au fost invitate să susțină spectacole Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul „Stela Popescu” din București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Centrul Cultural „Jean Bart” din Tulcea, Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda, Teatrul de Vest din Reșița și Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, Teatrul Dramatic de Stat din Akhaltsikhe, Georgia, dar și trupele de teatru din Republica Moldova de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul „Alexie Mateevici”, Teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul, Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Joi, 12 octombrie, Teatrul din Deva a pus în scenă „Mafia femeilor” de Aldo Lo Castro, care s-a bucurat de aprecierea publicului. Vineri, 13 octombrie, actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au jucat spectacolul „Minunea”, de Gyorgy Schwajda, care s-a bucurat de un imens succes la public dar și de cronici excelente în presa de specialitate. Sâmbătă seara s-a jucat „Regele, bufonul și domnii șobolani”, după Matei Vișniec, iar duminică,  Teatrul Dramatic din Petroșani a adus în atenția publicului moldovean,  spectacolul „Pacostea”, de Francis Veber, care s-a bucurat, de asemenea, de binemeritate aplauze din partea publicului.

La Festivalul de Teatru de la Chișinău a fost prezent și vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Ion Bădin, care la invitația maestrului Sandu Grecu, a adus înb atenția publicului mesajul de salut al președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

”Suntem onorați să facem parte din acest proiect cultural internațional inițiat și găzduit de Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”. În acest an, teatrele noastre au fost invitate să susțină un total de patru reprezentații. Teatrul din Deva a avut de jucat un spectacol, iar teatrul din Petroșani are incluse în program trei piese. Apreciez eforturile cu care se realizează, an de an, la Chișinău, un eveniment de asemenea amploare. Nu este ușor să organizezi un festival internațional în aceste vremuri tulburi, cu multe provocări și încercări grele prin care trecem cu toții. Dar teatrul și cultura, pe lângă rolul lor educațional, au menirea de a apropia oamenii, de a-i uni și de a-i face să mai uite de grijile cotidiene. Mulțumim pentru invitație Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” și managerului său, regizorul Alexandru Grecu, precum și conducerii Primăriei Generale a Municipiului Chișinău”, a declarat Ion Bădin.

Acesta a reamintit că, la nivelul județului Hunedoara, se derulează de mai multă vreme un parteneriat cultural cu Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” și o fructuoasă colaborare profesională cu managerul său, reputatul regizor Alexandru Grecu. ”Este un parteneriat din care cu toții avem de câștigat, mai ales că oamenii de teatru de la Chișinău sunt renumiți pentru talentul, creativitatea și dăruirea lor”, a precizat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.