Spectacol unic la Teatrul din Petroșani, cu cea mai nouă piesă a lui Matei Vișniec

Home Cultură Spectacol unic la Teatrul din Petroșani, cu cea mai nouă piesă a lui Matei Vișniec
Spectacol unic la Teatrul din Petroșani, cu cea mai nouă piesă a lui Matei Vișniec

„Lysistrata, dragostea mea”, cea mai nouă piesă de teatru a celebrului dramaturg Matei Vișniec, se va juca în reprezentație unică la Petroșani sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 18, în sala mare a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”.

Spectacolul a fost montat de regizorul Mihai Panaitescu la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Republica Moldova – aflat în primul său turneu dramatic în România.

„Lysistrata, dragostea mea” este o continuare inedită a comediei scriitorului antic Aristofan, în care se discută echilibrul antagonic și pierdut în vremurile noastre dintre femei și bărbați.

Matei Vișniec și-a lansat textul în februarie 2022, afirmând că „europenii și-au dat seama că, pe fundalul păcii, al societății de consum, al expansiunii industriei divertismentului și al fascinației pentru lumile virtuale, au uitat că libertatea trebuie apărată…” Este o piesă care sondează, precum piesa de acum 2400 de ani a lui Aristofan, acel „război” etern feminin-masculin, așa cum are el loc în timpurile contemporane, cu mult umor.

„Am ales să montez la Bălți pentru că este o zonă cu populație majoritar rusofonă (75%) și am considerat important să promovez acolo limba română și dramaturgia românească. Am ales acest text din cauza războiului care se desfășoară la doar câțiva kilometri de granițele Basarabiei. Dar am lucrat la Bălți și din solidaritate cu artiștii români de acolo, inimoși și devotați cauzei naționale”, a declarat regizorul Mihai Panaitescu.

Biletele costă 30, respectiv 25 de lei și se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” sau online de pe platforma iabilet.ro.