Hunedoara reia relațiile de înfrățire cu primul oraș înfrățit, Zenica

Home Administrație Hunedoara reia relațiile de înfrățire cu primul oraș înfrățit, Zenica
Hunedoara reia relațiile de înfrățire cu primul oraș înfrățit, Zenica

Municipalitatea din Hunedoara și-a propus să reia relațiile de colaborare cu localitatea Zenica din Bosnia – Herţegovina. cele două localități unt înfrăţite încă din 1974, relaţiile de colaborare fiind stabilite în principal datorită profilului economico-social extrem de asemănător pe care îl aveau şi încă îl au cele două oraşe, plecând de la tradiţia în producţia metalurgică, parcursul economic şi demografic şi provocările pe care au fost nevoite să le înfrunte în ultimii 20 de ani.

În acest scop, o delegaţie a municipiului Hunedoara se află în acest final de săptămână în oraşul Zenica, din Bosnia – Herţegovina, la invitaţia municipalităţii din localitatea-gazdă. Delegaţia condusă de primarul municipiului, Dan Bobouţanu, este însoţită şi de reprezentanţi ai Ambasadei României în Bosnia – Herţegovina.

„Am primit cu plăcere invitaţia domnului Fuad Kasumovic, primarul oraşului Zenica, de a ne întâlni pentru a reactiva relaţiile de colaborare dintre cele două oraşe, scop în care, astăzi, am şi semnat un protocol oficial. La fel ca Hunedoara, Zenica este un oraş care se află într-un reviriment evident, fenomen vizibil mai ales din 2016 încoace. Ambele oraşe au trecut prin perioade dificile, din punct de vedere economic şi social, şi îşi caută acum drumul într-o lume cu totul diferită faţă de cea a anilor 1950 – 1990, intervalul în care şi Hunedoara şi Zenica s-au dezvoltat în mod accelerat. Date fiind similitudinile dintre cele două oraşe, sunt absolut convins că vom găsi în curând căi de colaborare economică, sportivă, educaţională şi culturală. Şi nu ne vom rezuma la atât. Bosnia – Herţegovina îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană iar în noi comunitatea din Zenica îşi va găsi un sprijin real. Pe parcursul discuţiilor am reiterat ideea că şi în cazul României singurul drum corect este cel pro-european, iar o primă dovadă a acestei afirmaţii este simplul fapt că, în momentul de faţă, doar în municipiul Hunedoara se implementează proiecte de investiţii în folosul comunităţii în valoare de 80 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile, o sumă de vreo 30 de ori mai mare decât bugetul de investiţii al Primăriei constituit doar din fonduri proprii”, a declarat primarul Dan Bobouțanu.

Acesta i-a lansat omologului său din orașul înfrățit Zenica, domnul Fuad Kasumovic, invitaţia de a efectua o vizită în municipiul Hunedoara, pe parcursul anului viitor, oferindu-le gazdelor şi o serie de materiale de prezentare ale oraşului, alături de un tricou al Corvinului (fotbalul fiind la fel de iubit şi în Zenica şi în Hunedoara).