Proiect inedit de combatere a bullying-ului organizat de Lions Club Via Regis Petroșani

Home Educație Proiect inedit de combatere a bullying-ului organizat de Lions Club Via Regis Petroșani
Proiect inedit de combatere a bullying-ului organizat de Lions Club Via Regis Petroșani

Problemele cu care se confruntă societatea contemporană și, îndeosebi tânăra generație, nu pot fi combătute eficient decât dacă acestea sunt recunoscute, acceptate și soluționate prin metodfe moderne, eficiente de acțiune. Problematica bullying-ului este una dintre cele mai acute, fie și dacă avem în vedere datele statistice care evidențiază acest lucru. Iar datele cele mai recente arată că:

  • 55% dintre elevii și studenții din România au trecut prin cel puțin o situație de abuz sexual (potrivit unei cercetări desfășurate în proiectul “Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”);
  • sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani ( potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății);
  • 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școala în care învață, 58% au asistat la situații de bullying în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online (conform unor statistici realizate de organizația “Salvați copiii”).

În fața acestei situații, una dintre cele mai implicate organizații în viața comunităților locale, Lions Club Via Regis Petroșani își ăpropune să abordeze acest subiect, într-un mod inedit, curajos și, sperăm, eficient. ”Dorim să conștientizăm elevii din orașul nostru, într-o manieră artistică, asupra unor derapaje apărute în rândul comunității pe latură social-relațională și aici facem referire la bullying. Ziua Internațională împotriva Violenței și a Bullying-ului în Școli, incluzând Cyberbulling, este în prima zi de joi a lunii noiembrie, motiv pentru care am considerat oportun să organizăm un eveniment care să atragă atenția asupra acestei probleme”, spune Oana Rotea, inițiatorul proiectului intitulat ”Din inimă pentru oameni”.

În cadrul acestui proiect, va avea loc marți, 7 noiembrie 2023, de la ora 13:00, în sala mare a Teatrului Dramatic ”Ion D.Sîrbu” din Petroșani un spectacol de teatru, având la bază un text contemporan dedicat adolescenților, scris în 2015 de cunoscutul dramaturg Elise Wilk. ”Este vorba despre spectacolul intitulat ”Exploziv”. Cel mai important fapt este că acest spectacol este jucat de adolescenți pentru adolescenți. Mai exact, sunt tineri adolescenți, cursanți la Clubul Copiilor Petroșani la Cercul de Metaloplastie și Oratorie, coorodnat de prof. Mihaela Ștefania Cioc împreună cu actrița Amelia Toaxen”, spune Oana Rotea.

Spectacolul aertistic va fi urmat de o dezbatere, la care vor participa tinerii ”actori” din distribuția spectacolului ”Exploziv” dar și liceeni din cadrul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani și ai Colegiului Național ”Carmen Sylva” din Petroșani, dezbatere în care dialogul pe tema aceluiași delicat subiect al bullying-ului va fi mediat de brain trainer-ului Silvana Capriș.

”Calea corectă spre rezolvarea oricărei probleme este dialogul. Credem că prin evenimentul nostru al cărui motto este: ”Am ales să vorbesc!” poate fi răspunsul de care tinerii noștri au nevoie și în probematica ridicată de bullyng. Vrem să le auzim poveștile, spuse sau scrise, promitem să facem un ecou salvator din aceste povești tot printr-un act artistic, pentru că este evident că povestea fiecărui tânăr care s-a confruntat cu o situație de bullyng poate fi problema multora și este problema noastră, a tuturora, de aceea este momentul să aflăm aceste povești și să le găsim, împreună, calea spre rezolvare”, a mai spus Oana Rotea, coordonatorul proiectului ”Din inimă pentru oameni”.