Finalizarea unuia dintre contractele de investiții realizate în cadrul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Valea Jiului”, implementat de Apa Serv Valea Jiului prin fonduri europene accesate în cadrul programului POIM, aduce operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului în era digitală.
Este vorba despre contractul de investiții VJ-CL-13 ”Sistem SCADA centralizat”, prin intermediul căruia au fost achiziționate și instalate echipamente de ultimă generație pentru condcerea centralizată a proceselor tehnice și tehnologice de captare, tratare, distribuție, colectare și epurare a apei în sistem SCADA centralizat.
Implementat de valoroasa companie germană Siemens, acest sistem SCADA (Supervisory control and data acquisition) este, în prezent, cel mai modern de acest fel din România. ”Practic, acest sistem care ne permite să avem, instant, 24 de ore din 24 o imagine asupra funcționării întregului sistem de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului, un control deplin asupra parametrilor tehnici ai acestuia și un mult mai bun sistem de management al sesizărilor primite de la beneficiari și chiar să intervenim de la distanță pentru a face unele reglaje de presiune sau debit în diverse puncte unde acestea sunt necesare la un moment dat, este ”cireașa de pe tort” în implementarea programului de modernizare a sistemului de alimentare cu apă pe care l-am implementat pe POIM, cu fonduri europene”, spune ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.
Nu mai puțin de doi ani au fost necesari pentru a pune la punct toate detaliile privind realizarea noului sistem SCADA, complet automatizat și digitalizat, care permite operatorului de apă din Valea Jiului să monitorizeze întregul flux de activitate în fața unui monitor uriaș, de către un singur operator pe schimb, 24 de ore din 24. Șeful Serviciului Exploatare al ASVJ, ing. Florin Ciucur spune că, în trecut, transmisia de date se realiza prin stațiile radio și prin telefonie. ”Noul sistem centralizat SCADA presupune centralizarea și stocarea pe un server dedicat, într-o bază de date, a tuturor informațiilor culese prin senzorii montați la toate punctele de monitorizare din aria de operare. Orice fel de disfuncționalitate a sistemului este imediat sesizată în Dispecerat, unde un operator poate lua decizia optimă de intervenție într-un timp de câteva minute. În același timp, putem verifica instant fiecare sesizare primită la dispecerat de la beneficiarii noștri, astfel încât să intervenim operativ și corespunzător pe orice tip de problemă sesizată”, explică ing. Florin Ciucur.
Acesta arată, în cadrul investițiilor realizate în acest scop, pe contractul implementat de compania Siemens, au fost integrate în sistemul centralizat SCADA următoarele tipuri de obiective: rețelele de apă din toate localitățile Văii Jiului, vane magistrale, rezervoare, captări, stații de pompare, stații de clorinare, stații de tratare, stații de pompare a apelor uzate, stații de epurare, microhidrocentrale și cogenerare, supraveghere video a obiectivelor și alarmare în caz de efracție.
Din datele analizate de cei de la Apa Serv, eficacitatea Sistemului SCADA este deja una absolut relevantă. ”Sistemul ne oferă informații de o acuratețe absolută și ne arată chiar și eficacitatea celorlalte investiții pe care le-am realizat în cadrul programelor pe fonduri europene. Ca să vă dau doar un exemplu, putem în acest sistem să monitorizăm permanent consumul de apă pe diverse rețele, inclusiv comparativ pentru datele înregistrate de apometrul de control și apometrele de la locurile de consum. Am constatat, de exemplu în cartierul Dimitrov, acolo unde au fost realizate tot pe POIM și investiții pentru modernizarea rețelelor, nu doar că indicatorii de consum de pe cele două categorii de apometre coincid, ci și că, în general noaptea, sunt momente în care consumul de apă este zero, ceea ce înseamnă că sistemul de alimentare cu apă este perfect și funcționează fără pierderi”, spune ing. Florin Ciucur, șeful Serviciului Exploatare al ASVJ.
Acest contract a fost implementat sub supravegherea companiei Siemens, care a livrat întregul set de echiăpamente, iar lucrările au fost executate de echipa Process Automation Solutions, cu implicarea unor sub-contractori externi, echipă condusă de către Dan Barb. Acesta spune că ”Sistemul Centralizat SCADA de la Apa Serv este cel mai modern de acest fel din România și integrează funcționarea unor elemente esențiale de infrastructură, de la rețele de apă și vane magistrale/rezervoare la stații de tratare și epurare, până la elemente de supraveghere video și alarmare. De asemenea, există posibilitatea updatării sistemului, inclusiv prin utilizarea Inteligenței Artificiale.”
Valoarea totală a investițiilor realizate în cadrul acestui contract este de 14.600.369,98 de lei, fără TVA. Fondurile au fost asigurate în proporție de 85% din granturi europene, acordate prin Fondul de Coeziune, 13% din fonduri de la bugetul de stat și 2% contribuție a bugetetului local. Recepția investiției a avut loc în data de 15 noiembrie 2023.