Acord româno-american pentru arderea de biocarburant la Termocentrala de la Paroșeni

Home Economie Acord româno-american pentru arderea de biocarburant la Termocentrala de la Paroșeni
Acord româno-american pentru arderea de biocarburant la Termocentrala de la Paroșeni

Ministerul Energiei anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, între compania americană io-Carbon Delaware LLC și Complexul Energetic Valea Jiului.

Această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022. Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradițional.

Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare și sustenabilitate, dar reușim să oferim noi perspective economice și sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noștri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator și ecologic.” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Obiectul acestui Memorandum este de a stabili un cadru pentru colaborare în vederea transformării Centralei termoelectrice Paroșeni într-o instalație modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune. Această inițiativă va contribui substanțial la reducerea emisiilor de CO2, aliniind România la obiectivele de sustenabilitate și decarbonizare la nivel european.

Acordul a fost semnat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, directorul general al CEVJ, Eusebiu Durbaca și președintele American Bio-Carbon, Robert E. Farrell.

La evenimentul care constituie punctul de plecare al parteneriatului româno-american în domeniul Energiei cu aplicabilitate la noul ânființatuol Complex Energetic Valea Jiului au participat, pe lîngă părțile semnatare, șefului Misiunii Diplomatice a Ambasadei SUA, Micheal L. Dickerson, conducerea executivă a CEVJ și echipa membrilor Consiliului de Adminustrație.

Potrivit directorului general al CEVJ, Eusebiu Durbacă, urmează acum începerea testelor de ardere a peleților la Termocentrala Paroșeni, pentru analiza eficienței producției de energie din surse regenerabile. ”Parteneriatul dintre CEVJ și Bio -Carbon, care vizează perspectiva tranziției Termocentralei Paroșeni către un combustibil de ardere din biomasă agricolă, înlocuind astfel cărbunele tradițional, va asigura un viitor pentru Termocentrala Paroșeni printr-o tranziție justă și echilibrată de la minerit la surse de energie curate și regenerabile”, a declarat Eusebiu Durbacă, director general al CEVJ.