”Cultul Eroilor” la ora de istorie de la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni

Home Educație ”Cultul Eroilor” la ora de istorie de la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni
”Cultul Eroilor” la ora de istorie de la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni

Ora de istorie a clasei a VIII-a B de la Școala gimnazială nr. 3 din Lupeni a fost luni, 27 noiembrie 2023, una cu totul și cu totul specială.

Asta deoarece, în preajma Zilei Naționale a României, profesorul de istorie Florin Gheorghe Ghețău și-a propus să aducă în atenția elevilor săi, nu doar însemnătatea constituirii României Mari, în ”anul astral 1918”, așa cum bine subliniază domnul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ci și eroicele momente de luptă din Marele Război, care au precedat-o, lupte care s-au dat inclusiv pe Valea Jiului.

În acest scop, la ora de istorie au fost invitați doi pasionați iubitori de istorie, respectiv Ioan Dorel Șchiopu – președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Hunedoara și Daniel Moraru – vicepreeșdintele aceleiași organizații patriotice.

”Domnul Ioan Dorel Șchiopu, cu verva care-l caracterizează, în atât de multe ocazii, a prezentat momente esențiale din timpul Primului Război Mondial, cu accent pe luptele din zona Jiului, din anul 1916. Domnia sa a evidențiat momente insolite din timpul campaniei din anul 1916, și nu numai. În final, domnul Ioan Dorel Șchiopu a parcurs împreună cu elevii drumul ideatic al constituirii României Mari încheiat cu Unirea Transilvaniei cu România, care a fost decisă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 18 noiembrie/1 decembrie 1918. Pe bună dreptate, istoricul act de la 1 Decembrie 1918 a devenit, după Revoluția din Decembrie 1989, Ziua Națională a României”, a declarat prof. Florin Gheorghe Ghețău, inițiator al acestui inedit proiect educațional.

Acesta s-a declarat, încântat, la fel ca și elevii săi, de faptul că ”lectorii” de la Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Hunedoara au oferit câte o carte celor mai activi elevi, care nu au fost, din fericire, puțini exprimându-și în același timp, speranța ca acest proiect să marcheze începutul unei lungi și fructuoase colaborări.