Împrumuturi garantate EaSI pentru fermieri și întreprinzători prin CAR Parîngul Petroșani

Home Economie Împrumuturi garantate EaSI pentru fermieri și întreprinzători prin CAR Parîngul Petroșani
Împrumuturi garantate EaSI pentru fermieri și întreprinzători prin CAR Parîngul Petroșani

Casa de Ajutor Reciproc CAR ”Parîngul” IFN Petroșani a fost acreditată, prin obținerea Certificatului european EaSI să ofere credite deosebit de avantajoase pentru membri CAR care dezvoltă diverse afaceri sau care sunt producători agricoli individuali.

Împrumuturile financiare de acest tip pornesc de la 2000 de Euro și pot ajunge până la 25.000 de euro.

Instrumentul financiar de garantare „Employment and Social Innovation (EaSI) este implementat de European Investment Fund (EIF). Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare sociala (EaSI) este un instrument de finanțare la nivel european, gestionat direct de către Comisia
Europeană, și este menit să sprijine ocuparea forței de muncă, politica socială și facilitarea accesului la microfinantare pentru companii aflate atât în faza de start-up, cât și în faza de dezvoltare.

Președintele CAR Parîngul IFN Petroșani, dr.ing. Dumitru Răscolean apreciază că pentru microîntreprinderile care întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor de finanțare traditionale, posibilitatea de a accesa acest tip de credite EaSI, care beneficiază de sprijinul instrumentelor financiare de garantare, este una esențială pentru a se putea dezvolta sau pur și simplu pentru a se lansa. ”Oferta noastră de finanțare cu garantie EaSI este destinată membrilor CAR care vor sa își dezvolte afacerea pe care o au. În acest fel este posibil accesul la dobânzi reduse prin comparație cu cele ale produselor standard, ceea ce îi ajuta să investească în cresterea sustenabila a afacerii lor și în crearea de locuri de muncă, încurajând astfel antreprenoriatul. Mai mult, această ofertă de finanțare are și o componentă care se adresează fermierilor care au statutul de producători agricoli individuali”, explică dr.ing. Dumitru Răscolean, președintele CAR Parîngul.

Concret, în oferta ”EaSI pentru Dezvoltarea afacerilor”, membrii CAR care sunt administratori de afaceri proprii, persoane fizice autorizate, liber profesioniști sau mici întreprinzători au acum posibilitatea de a accesa fonduri de până la 25.000 de euro, la o dobândă fixă de 15% pe an, pentru achiziția de mărfuri, materii prime, investiții pentru dezvoltare afacere, alte necesități sau pentru capitalizarea firmei. Similar, prin oferta ”EaSI Fermier”, membrii CAR care sunt producători agricoli individuali pot accesa fonduri de până la 25.000 de euro, la o dobândă fixă de 15% pe an, pentru achiziția de terenuri, utilaje agricole, semințe, alte necesități. Sumele astfel contractate pot fi rambursate într-un termen extins, de până la 108 luni.

Pentru a accesa aceste împrumuturi speciale, doritorii trebuie să aibă un fond social de până la 20 % din valoarea împrumutului acordat, însă e important de știut că acest fond se poate constitui în momentul acordării împrumutului, neexistând condiții legate de vechimea în sistemul CAR a solicitantului.

Documentele necesare la întocmirea dosarului de împrumut EaSI sunt următoarele:

  • Pentru Pachetul EaSi Dezvoltarea Afacerii: Certificat de înregistrare la Registrul Comerțului, certificat de înregistrare fiscala, orice alte documente care sa ateste activitatea desfășurată; Plan de afaceri, cash-flow; Situatii financiare; Declarația pe proprie răspundere în care se specifică destinația împrumutului și tipul de activitate generatoare de venituri pe care solicitantul o desfășoară; Chestionar.
  • Pentru Pachetul EaSI Fermier: Certificat de producător, orice alte documente care să ateste activitatea desfășurată; Declaratia de venit, cash-flow; Declarația pe proprie răspundere în care se specifică destinația împrumutului și tipul de activitate generatoare de venituri pe care solicitantul o desfășoară; Chestionar.

Pentru a înțelege mai bine eficiența acestui tip de împrumut, CAR Parîngul Petroșani vă supune spre analiză următorul studiu de caz. Spre exemplu, la contractarea unui împrumut EaSI DEZVOLTAREA AFACERII sau EaSI FERMIER, la o sumă împrumutată de 100.000 lei, cu rambursare în 60 rate lunare, suma totală calculată a dobânzii (15%, DAE 16,08%/an) este de 42.814,46 lei, totalul sumei de rambursat, formată din suma împrumutată plus dobânda totală de plătit, este de 142.814,46 lei. Asta înseamnă că rata lunară fixă va avea valoarea de 2379 RON/lună.

Detalii privind aceste oportunități de creditare puteți obține la oricare din sediile CAR Parîngul IFN din Valea Jiului și din țară sau accesând pagina web: www.carparingul.ro